Експерт: 7 дни държавата нямаше план за действие с кораба

Експерт: 7 дни държавата нямаше план за действие с кораба "Вера Су" (ИНТЕРВЮ)

Настъпва екологична катастрофа по Северното Черноморие, твърди пред "Телеграф" Емил Милев, председател на Сдружение „Черноморски изгрев”.

- Господин Милев, защо на 26 септември изпратихте писмо до всички инстанции в Република България, начело с министър-председателя, в което предложихте помощта на Сдружение „Черноморски изгрев“ за разтоварване на заседналия край Камен бряг товарен кораб „Вера Су“?

- Изпратихме писмото заради безпокойството, което рибарите изпитват от проблемите, които ще възникнат след разсипване на товара от азотен тор. Ние провокираме държавата, защото вече 7 дни няма никакъв реален план за действие, а и аз не вярвам да има. Ако имаха желание, досега проблемът щеше да бъде разрешен. За мен това е липса на поемане на отговорност. Корабът заседна край Камен бряг на 20 септември. В продължение на пет дни бяха изпратени десетки сигнали от различни организации, които за съжаление не доведоха до реални резултати и пет дни бяха изгубени в обяснения за административни процедури и декларация, че собственикът на плавателния съд е отговорен за изтеглянето на кораба. Собственикът е отговорен за създалата се ситуация, но още по-голяма е отговорността на държавата за предотвратяването на мащабно замърсяване във водите на Черно море. Ако държавата ни няма подходящата техника за този тип морско спасяване, нека потърси помощ от съседните държави или Европейската комисия, която има изключителна компетентност за опазване на морските биологични ресурси във водите на ЕС в Черно море.

- Защо твърдите, че времето за разтоварване на „Вера Су“ изтича?

- Защото изминаха вече седем дни, а не бе предприето нищо. За това време можеше да се направи въжена линия – има 20 метра до брега и постепенно товарът да се разтовари. Следя всеки ден ситуацията и виждам, че нищо не се прави. Днес (вчера – б.а.) някакво водолазно корабче на ВМС тръгна от Варна за Камен бряг в 6.00 ч. Това означава, че около 11,30 ще е на място. Каза се, че по всяка вероятност ще пуснат още котви, за да подсилят и укрепят на място кораба. Лично аз не вярвам това да стане. Всички риболовни кораби от Северното Черноморие сме наясно, че според метеорологичните прогнози след вторник – 28 септември, времето се разваля и ветровете ще доведат до такива вълнения, които да разбият плавателния съд. За сряда дават вълни от 1 метър, за четвъртък - вълни от 2 метра и силен североизточен вятър, което означава 4-5 бала. Корабът ще бъде разбит в скалите и разцепен. Собственикът ще си вземе застраховката, а последиците остават за нас, рибарите.

- Не е ли страшно това, което прогнозирате?

Това ще е голяма екологична катастрофа. Колкото и да твърдят, че няма разлив на азотни торове, не вярвам. Още повече, след като научих, че товарът не е в чували, а е в насипно състояние в трюма. Представяте ли си, ако е вярно! Това са 3000 тона азотен тор. Не може да няма и теч на гориво. И като прибавим страхотния медиен шум, който ще се вдигне – ето ви унищожаване на риболова и туризма. Никой няма да си купува риба, никой няма да идва на нос Калиакра, на Яйлата и на Болата. Това са все резервати и защитени местности. Да не забравяме, че това е най-благодатният за нас, рибарите, район. Около Шабла и Калиакра рибата се концентрира и се лови лесно. Край Каварна пък са двете най-големи мидени плантации. Ние, рибарите, ловим риба около 100 дни в годината и за този период трябва да изхранваме семействата си. Ако се случи непоправимото с „Вера Су“, сезонът ни ще бъде провален.

- Какво ловите сега?

- Има много сафрид и сме в очакване на чернокопа. Това е най-хубавото време на годината за риболова. Обезпокоени сме обаче, че то ще съвпадне с очакваната екокатастрофа, ако не се вземат спешни мерки. Нека пак да кажа – ние от „Черноморски изгрев“ не сме спасителен център, не сме специалисти, но можем с всички 53 кораба, които са с дължина от 12 до 27 метра, да участваме в акцията по разтоварване на азотния тор до най-близкото пристанище до нос Чиракман в Каварна. Да не се случи обаче оправданието, както всеки път – като духне вятърът, да кажат – ние щяхме, но в последния момент времето ни изненада. Много се страхувам от това оправдание – в последния момент.

Това е той:

Емил Милев е председател на Управителния съвет на Сдружение „Черноморски изгрев”, обединяващо професионално заети лица в областта на морския риболов в Черно море
Организацията е регистрирана през 2000 г. катo юридическо лице с нестопанска цел, съгласно законите на Република България
В сдружението членува значителна част от риболовните кораби по Северното Черноморие, което включва района между гр. Бяла и гр. Дуранкулак
Основна цел на „Черноморски изгрев” е защита правата и интересите на неговите членовете във връзка с извършваните от тях риболовни дейности във водите на Европейския съюз в Черно море

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.