0

П редварителните резултати от два научни експеримента оспорват разбирането на физиците за вселената, съобщи Асошиейтед прес.

Предварителните резултати от два научни експеримента оспорват разбирането на физиците за вселената, съобщи Асошиейтед прес.

Най-малките частици не се държат точно така, както се очаква от тях в два дългосрочни експеримента, провеждани в САЩ и Европа. Ако резултатите от тях се потвърдят, ще възникнат сериозни проблеми за физиците и Стандартния модел, който използват, за да описват и разбират как функционира вселената на субатомно ниво.
Специалистът по теоретична физика Матю Маккалък от ЦЕРН каза, че разплитането на мистерията "ни води отвъд настоящото ни разбиране за природата".


Стандартният модел е разработен преди около 50 години. Експерименти, провеждани през годините, потвърждават отново и отново описанията на частиците и силите, които пораждат и управляват вселената. Досега.
Националната ускорителна лаборатория на енергийното министерство на САЩ "Фермилаб" обяви в сряда резултатите от своето изследване, според което магнитното поле около мюоните е различно от очакваното според Стандартния модел. Миналия месец в Големия ускорител на частици в ЦЕРН установиха неочаквано поведение на субатомните частици красиви кварки и вероятно наличие на все още неизвестна субатомна частица.
И в двете изследвания се появяват елементарните частици мюони, които са сходни с електроните, движещи се в орбита около атомното ядро. Мюоните обаче не са част от атома, нестабилни са и обикновено съществуват за около две микросекунди. Когато са открити през 1936 г. в космическата радиация, учените са толкова изумени, че един прочут физик възкликва "Кой поръча това?".
"От самото начало физиците са озадачени", казва Грациано Венанцони, експериментален физик от италианската национална лаборатория, който е един от водещите изследователи в експеримента на "Фермилаб". При него учените пускат мюони в магнитно поле, което ги поддържа по-дълго време, за да могат учените да ги изследват внимателно. Предварителните резултати сочат, че магнитният спин на мюоните е 0,1 на сто по-малък от описаното в Стандартния модел. Това може да не звучи като съществено, но за физиката на частиците е огромна разлика, повече от достатъчна, за да преобърне сегашните разбирания.
Учените се нуждаят от още година или две, за да приключат с анализа на резултатите от експеримента. Ако резултатите не се променят, ще сме направили голямо откритие, казва Венанцони.