Ексобвинител №1: Няма доказателства, че Полфрийман се е поправил
2

Ексобвинител №1: Няма доказателства, че Полфрийман се е поправил

Според него Христо Иванов и австралиецът изиграли „сценка“ с НПО-то в затвора

Изводът на съдия Калин Калпакчиев, че осъденият Джок Полфрийман се е поправил, е необоснован и не почива на представените доказателства. Това заяви бившият главен прокурор Никола Филчев пред БНТ.

"Хората негодуват по две причини. Това решение е поставено от незаконен състав, който е предубеден, заинтересован от изхода на делото. И второ – защото по своето съдържание решението противоречи на закона“, обясни Филчев реакцията на обществото срещу условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман.

Австралиецът, който е осъден за убийството на студента Андрей Монов, напусна 6,5 г. по-рано килията, след като съдебен състав, председателстван от Калин Калпакчиев, го освободи предсрочно от затвора с мотива, че чужденецът се бил поправил зад решетките. Положителната характеристика, на която се основават тези заключения обаче, не е случайна – тя е дадена от шефа на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев.

Филчев посочи, че съдия Калин Калпакчиев е бил отличен като "Човек на годината" от БХК, а Джок Полфрийман е бил номиниран в категорията - още едно от възраженията на сегашното ръководство на прокуратурата. Бившият обвинител разказа и как всъщност Полфрийман бил поканен от бившия правосъден министър Христо Иванов да напише поправки в наказателните закони, от които после той самият се възползвал, за да излезе предсрочно. Това, по думите на Филчев, било "сценка", която се разигравала пред обществото.

По думите на бившия главен прокурор в тази грозна сцена искат да ни убедят, че решението на съда е справедливо. Филчев призна, че той е сбъркал със съдия Калин Калпакчиев. Той припомни, че през 2005 г. тогавашният председател на Апелативния съд Евгени Стайков направил предложение в повишаване на Калпакчиев от районен съдия в апелативен съдия. Филчев тогава възразил, но неговият заместник го помолил да прескочи едно стъпало и все пак Калпакчиев да бъде повишен.

Според бившия главен прокурор адвокатите могат да си говорят каквото поискат в защита на Полфрийман. Той обаче знае какво е да бъдеш съдия, какво уважение трябва да има към магистратите, които трябва да спазват закона. "Решението за освобождаването на Джок Полфрийман е дълбоко необосновано и постановено от незаконен състав", повтори бившият главен прокурор.

"Знам какво е съдия. Знам какво уважение дължим на съдията. Знам разликата между прокурора и съдията. Прокурорът иска, съдията дава. Но в същото време знам, че съдията трябва да спазва закона", допълни Филчев.

Никола Филчев коментира и темата за 30-годишния преход. Според него икономическият либерализъм на Костов - че пазарът всичко ще подреди, се е провалил. Държавата се грижи за гражданите си и осигурява справедливост. Не можем да очакваме, че олигарсите ще си продадат замъците на Френската Ривиера и ще си купят карта от профсъюзния дом, посочи още Филчев.

Бившият главен прокурор Никола Филчев похвали сегашния топобвинител Сотир Цацаров, че приключва своя мандат като изключително успешен и ще бъде запомнен с това, че е вкарал в съда много държавни служители и представители на изпълнителната власт.

“Смятам, че той работи успешно през този мандат. Отличен юрист. С познаване на законодателството. Отстояваше интересите на закона. Ще остави едно име на отговорен човек в историята на прокуратурата”, каза още Филчев.

Филчев коментира и номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. По думите на бившия главен прокурор хората трябва да могат да изразят мнението си, но има един безпрецедентен факт - Гешев е предложен от всички прокурори и членове на ВСС. Той е предложен от повечето прокуратури в страната и те са се подписали, защото познават неговите качества, работили са с него и смятат, че може да бъде успешен главен прокурор.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.