0

З а 60 години от появата си, британската марка MINI популяризира по целия свят усещането за управление на картинг и практичното оползотворяване на пространството. За юбилея MINI преоткрива себе си, като преплита здравите традиции на оригинала и представя дизайнерски модел, който подчертава както британския произход, така и пъргавия характер на MINI. По случай 60-годишнината от създаването си, британската марка MINI пусна ексклузивен дизайнерски модел.

За 60 години от появата си, британската марка MINI популяризира по целия свят усещането за управление на картинг и практичното оползотворяване на пространството. За юбилея MINI преоткрива себе си, като преплита здравите традиции на оригинала и представя дизайнерски модел, който подчертава както британския произход, така и пъргавия характер на MINI. По случай 60-годишнината от създаването си, британската марка MINI пусна ексклузивен дизайнерски модел.

Специалният вариант се казва MINI 60 Years Edition и подчертава осезаемия спортен дух на марката дори и във всекидневното шофиране в града. Моделът носи традиционния спортен дух и изисканата британска атмосфера, които превърнаха марката в автомобилна икона. Специалният модел на MINI се предлага като MINI с 3 врати и MINI с 5 врати с по четири варианта на двигателите. Новите модели вече се предлагат и на българския пазар с висококачественото и ексклузивно оборудване.

Новото MINI 60 Years Edition напомня на ранната и продължилата до близкото минало спортна кариера на марката най-вече с лаковото си покритие в класическия цвят на британските спортни автомобили. Лаковото покритие на каросерията в зеления цвят British Racing Green IV ясно подчертава характера и произхода на малкия луксозен автомобил. Като алтернатива за дизайнерския модел се предлагат още четири наситени цветове металик.

Избраният цвят на каросерията може да бъде комбиниран с покрив и корпуси на външните огледала в бяло или черно. Неподражаемото излъчване на специалните модели се допълва от лентите на предния капак със специфичен юбилеен дизайн и ексклузивните 17-инчови алуминиеви джанти с дизайн 60 Years Spoke в два цвята. Характерното лого 60 Years на дизайнерския модел може да бъде видяно не само на лявата лента на предния капак, но и на страничните мигачи и на лайсните на праговете на предните врати.

В интериора логото 60 Years е разположено на специфичните за модела интериорни лайсни на предните подглавници и на волана. В юбилейния дизайн е интегрирана и LED проекцията на логото при отваряне на вратата на водача. Серийното оборудване на специалния модел включва и спортен волан, облицован с кожа, както и спортни седалки с кожена тапицерия MINI Yours Lounge в ексклузивния кестеняв цвят. Освен това в комбинация с пакета оборудване 60 Years Chili специалният модел е снабден с LED фарове, LED светлини за мъгла, бели мигачи и светодиодни задни светлини с дизайн на британския флаг, светлинен пакет за интериора, както и пакет за дифузно осветление, бордови компютър, автоматична климатична инсталация и сензор за дъжд.

Портфолиото от двигатели за юбилейното MINI 60 Years Edition включва два бензинови и два дизелови двигателя с мощност от 136 до 192 к.с. Безспорно най-голяма радост от шофирането доставя новото MINI с 3 врати в модификацията Cooper S, което се задвижва от 2,0-литров 4-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор и директно впръскване на горивото с мощност от 192 к.с. при 4700 об/мин. Максималният въртящ момент на мотора от 280 Нм осигурява плътна тяга и пъргаво ускорение още от 1250 об/мин. Максималният въртящ момент е наличен чак до 4000 об/мин, така че колата ускорява динамично и при изпреварване с ограничена видимост.

Новото MINI Cooper S 60 Years Edition е оборудвано със 7-степенна автоматична спортна скоростна кутия с два съединителя Steptronic, която има и лостчета за превключване на волана за спонтанни намеси в избора на предавка. Новата автоматична трансмисия гарантира голямо удобство в града и се отличава с особено бързи реакции, като позволява екстремно ускорение без прекъсване на тягата. При отворен прозорец по-изразително се чува силният пукот от предпазния клапан на 2,0-литровия турбомотор. Рязкото натискане на газта е съпроводено с бърза реакция, защото няма турбодупка. Ускорението от място до 100 км/ч отнема едва 6,7 секунди. С увеличаването на оборотите се усеща мощен прилив на тяга, като в същото време приятно се засилва дрезгавият звук на мотора и турбокомпресора.

На пътя MINI Cooper S 60 Years Edition е истински спортист, благодарение на ниския център на тежестта и директното управление, което напомня на картинг. Отличното управление изпъква в острите завои или при смяна на лентата. При умерено темпо на шофиране, средният разход на гориво е 6,5 л/100 км, а в града достига 7,7 л/100 км.

Цената на MINI Cooper S започва от 51 350 лева, а с пълното опционално оборудване юбилейният модел 60 Years Edition достига 81 000 лева.

Технически характеристики

MINI Cooper S 60 Years Edition

2,0-литров 4-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор

7-степенна автоматична трансмисия с два съединителя Steptronic

192 к.с. максимална мощност при 4700-6000 об/мин

280 Нм максимален въртящ момент при 1250-4000 об/мин

6,7 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

233 км/ч максимална скорост

6,5 л/100 км среден разход на бензин

147 г/км емисии на СО2

51 350 лева базова цена на модела