“Екозащитници” или рушители!?

“Екозащитници” или рушители!?

Нека самозваните природозащитници се смирят. Вместо да опазват природата, всъщност я рушат. Гръмко тръбейки, че са срещу външната намеса.

Варварското рушене на строящата се според евростандарти екопътека на Седемте рилски езера, организирано преди това във фейсбук група, е поредният нагледен пример за нагло поведение на самообявили се за “умни и красиви”, но ограничени и себични лица. С очевидни престъпни наклонности.

Туристи чупят парапети по екопътеката към Рилските езера

По същия начин техни побратими преди години се настаниха с караваните си на прекрасния плаж “Корал” и уж го опазват, но в действителност го рушат за сметка на данъкоплатците, защото всяка есен с техните пари се изхвърлят отпадъците им. И е необяснимо докога ще бъдат търпени от местните власти. Същото ли трябва да се случи и на езерата!? Едни ще градят, а други ще рушат!

Нека съобщим на “загрижилите” се за природата, че в Шотландия, страна опустошена от безогледното изсичане на горите преди няколко века, най-големият работодател е тяхната Екологична организация и там се води денонощна битка за възстановяването на природата. Никой не може да се придвижи, освен по изграждани и поддържани екопътеки. Тази на Седемте езера се строи по техен образец, водохващат се и се укрепват всички възможни места за ерозия по трасето и. Целта е да се преустанови сегашното безразборно ходене. И вече се вижда, че на места, до пътеката е поникнала трева.

На това безобразие трябва да се сложи край, държавата има възможности. Както бе пресечено безогледното ходене с джипове към езерата, по същия начин може да се действа безкомпромисно и с тези вандали. Но това не означава, че по пътеката трябва да се разхожда и горски с пушка. Или пък да се наблюдава с дронове кой какви ги върши. Не се съмняваме, че тази криворазбрана “екология” е резултат от общия хаос и безпомощност да се състави парламентарно избрано правителство през последните месеци. От влезлите с шумни претенции, но с малко реални възможности нови формации. Затова колкото по-бързо се сложи ред в държавните дела, толкова по-лесно ще се решат никак немаловажни проблеми като опазването на уникалната ни природа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.