Екоминистърът спира проверките по фалшиви сигнали

Екоминистърът спира проверките по фалшиви сигнали

Екоминистърът Емил Димитров спира на проверки по фалшиви сигнали, съобщиха от МОСВ.

От там уточняват, че по повод получени от медии запитвания за извършен внос на отпадъци от Италия през ГКПП „Кулата“ през миналия четвъртък и петък и разтоварването им за изгаряне в ТЕЦ „Бобов дол“ в Националния координационен център, създаден към МОСВ именно с цел да се проследяват тези видове отпадъци, подобна информация не е подавана нито от Агенция „Митници“, нито от съответната Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ). Нещо повече, с цел засилване на контрола, миналия петък лично министърът на околната среди а водите Емил Димитров и директорите на дирекции „Управление на водите“, „Управление на отпадъците“ и „Опазване на чистотата на въздуха“ бяха на посещение в ТЕЦ „Бобов дол“, при което провериха и площадката за съхранение на отпадъци. Беше констатирано, че предприятието в момента не получава нито отпадъци, нито въглища, тъй като е в планов ремонт и нито една от мощностите му не работи.

През последните две седмици зачестиха случаите на разпространяване на фалшиви новини, целящи създаването на невярна информация. Такъв беше и случаят с разпространената „новина“ за изпускане на яз. Ивайловград с цел да се възпрепятства бежанска вълна. Смятаме, че подобен род фалшиви сигнали и новини, които се разпространяват в публичното пространство в условията на извънредно положение, целят всяване на паника и допълнителни притеснения сред гражданите на Република България.

В тази връзка, по разпореждане на министър Емил Димитров, докато трае обявеното извънредно положение, служителите на МОСВ и неговите регионални структури няма да бъдат ангажирани с извънпланови, спешни проверки по очевидно фалшиви и манипулативни сигнали, с което се поставя ненужно в риск здравето и живота на служителите. Трябва да се има предвид, че в тези проверки участват и други институции, което пречи на основната им работа по време на извънредна ситуация.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.