Екоминистърът провери язовири заради очакваното снеготопене

Екоминистърът провери язовири заради очакваното снеготопене

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров направи обход на деривациите, които захранват язовирите „Искър”, „Бели Искър” и „Белмекен” заради очакваното снеготопене. В проверката участваха и представители на Националната електрическа компания, Басейнова дирекция, паркова охрана към Националните паркове Пирин и Рила, както и на Планинската спасителна служба.

С високопроходима техника те провериха снежните запаси в планините, като целта е да бъдат предвидени количества в язовирите, които да поемат водата след очакваното снеготопене и да бъде предотвратено преливането им и водният ресурс максимално да бъде запазен.

Към момента данните показват, че във водосбора на язовир „Искър” очакваното количество вода от снеготопенето е повече от 3 пъти (172.6 млн. м3) в сравнение с 2020 г. (53 млн. м3). За язовир „Белмекен” е 87.2 млн. м3 (63.2 млн. м3 през 2020 г.).

В следващите дни подобни проверки предстоят и на водосборите в Централен Балкан и Стара планина. От МОСВ припомнят, че тъй като тази година язовирите са пълни, премиерът Бойко Борисов е разпоредил да се следят нивата, за да бъдат предотвратени наводнения при снеготопенето.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.