Екоминистърът: По ОП

Екоминистърът: По ОП "Околна среда" са договорени 308 проекта (ОБНОВЕНА)

До момента по Оперативна програма „Околна среда“ чрез европейско и национално съфинансиране са договорени 308 проекта, 137 от които през изминалата година. Това заяви в отговор на депутатски въпрос министърът на околната среда Емил Димитров по време на шетъчния парламентарен контрол.

По думите му стойността на безвъзмезното финансиране е 3.8 млрд. лв. или 112 на сто от бюджета на програмата. През 2020 г. то е било в размер на 616 млн. лв. Верицираните разходи през европейско и национално съфинансиране пък са 1.1 мрд. лв. или 32.4% от бюджета.

„Полагат се усилия за преодоляване на негативните последици от по-късното започване на проектите в сектор води, а също и на трудностите в изпълнението на проектите в останалите сектори“, категоричен бе той.

Според Димитров бившите министри на околната среда нямат вина за забавянията - създаден е маханизъм, налице е и оперативната програма. Макар по ОП „Околна среда“ са кандидатствали различни бенефициенти, спечелилите не усвояват своите пари, а вина за това носят главно градоначалниците в страната.

По отношение на наказателните процедури срещу страната в областта на околната среда, Димитров поясни, че от 2007 година година досега са стартирани 102 такива. От тях 83 са закрити, тъй като страната е успяла да изпълни своите ангажименти и нарушенията са отстранени.

„Към настоящия момент висящи остават 19 процедури – 11 от тях на етап официално уведомително писмо“, коментира той, като допълни, че в съдебна фаза се намират 2 процедури относно качеството на атмосферния въздух и геополитиката за морското дъно. Предстои и завеждане на второ дело от съда на ЕС с искане за налагане на финансови санкции за процедурата по стойностите на фините прахови частици.

Той обобщи, че в секторите за качеството на атмосферния въздух и Натура 2000 Европейската комисия (ЕК) е стартирала процедури срещу почти всички държави членки, което говори за системен проблем при постигане на изискванията на ЕК.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.