Екоминистърът: Европейската прокуратура ще проверява ОП „Околна среда”

Екоминистърът: Европейската прокуратура ще проверява ОП „Околна среда”

Европейската специализирана прокуратура започва проверка на Оперативна програма „Околна среда”. Това обяви министърът на околната среда и водите Асен Личев.

Проверката била предприета след писмо на бившия министър Емил Димитров, с което той изпраща Оперативна програма "Околна среда" на прокуратурата, като преди това я е наградил с 200% ДМС.

"Не знам дали да се гордея или не, но първата работа на Европейската прокуратура в България се оказва, че е свързана с Министерството на околната среда и водите", каза Личев. Министърът коментира и състоянието на ВиК сектора у нас.

 „Над 4,6 милиарда са дадени за ВиК сектора, като парите са били за канализация, пречиствателни станции и намаляване на водните загуби. Виждате какъв е ефектът от тези пари, особено по отношение на намаляването на водните загуби”, добави Личев.

Той вкара и конкретика.

„В Бургас – 600 милиона, в Монтана – 63 милиона лева. 1 към 10. Тези пари са дадени за канализация, пречиствателни станции и намаляване на водните загуби. Над 4,6 милиарда само по Оперативна програма "Околна среда" и само от ПУДОС”, заяви Личев.

Личев засегна и друга тема. "Автомагистралата Монтана - Видин се строи усилено. Не случайно казвам автомагистрала, защото тя е с 6 платна и с разделителна ивица", заяви той. Той каза още, че е посетил участък Димово, защото там се кръстосва с трасето на "Турски поток". "С областния управител минахме по трасето на "Турски поток" по територията на Видин и търсихме къде е отклонението за Северозападна България. Честна дума - не намерихме дори и кранче, което би захранило и газова лампа. Това го проверих на място", подчерта Личев.

Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев е посредничил между Националното сдружението на общините и стопанските камари за проблема с неизгарянето на RDF-горива, които произвеждат структурите на местните управи, занимаващи се със сметосъбиране.

Договорено е общините да повишат калоричността на складираните RDF. Министърът посочи, че вносните отпадъци за изгаряне се плащат от вносителите по 300 евро на тон, а общините могат да плащат за изгаряне едва по 45 лв на тон.

"Общините и стопанските организации се разбраха, че ако общините повишат калоричността на своите отпадъци, стопанските организации първо ще изгорят българските отпадъци. Ако това не стане, ще забраня вноса на отпадъци за изгаряне", каза Личев.

"Топлофикация-София може да изгуби възможността за дерогация по европейската директива, свързана с емисиите от промишлеността, ако не предостави необходимите данни и гаранции на МОСВ до 12 юли, до понеделник. Досега от дружеството не са предоставили документите", коментира министърът и допълни, че възниква основателният риск столичани да нямат парно. ИАОС е подготвил документи за недопускане на дерогация на "Брикел" ЕАД, което означава, че на пракитка те не отговарят на условията и много скоро могат да бъдат затворени. Министърът на околната среда и водите е наложил принудителна административна мярка на "София инвест" за запълване с отпадъци на депото в район "Кремиковци", което трябва да бъде рекултивирано. Личев отбеляза, че такива действия са недопустими.

"Благодарение на проверката, която РИОСВ-Бургас е направил в Синеморец, днес е открита процедура за спиране на строителството на хотел там", коментира още министърът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.