Екоминистърът Асен Личев: Спирам вноса на боклук от трети страни въпреки натиска, който ми се оказва

Екоминистърът Асен Личев: Спирам вноса на боклук от трети страни въпреки натиска, който ми се оказва

Над 500 000 лв. са раздадени за ДМС-та в МОСВ според "изплували" документи

Не съм се отказал да спра вноса на боклук от страни извън ЕС. Въпреки натиска, който ми се оказва, няма да се откажа. Това заяви министърът на околната среда и водите Асен Личев. 


Според него постоянно “изплуват” нови документи с притеснително съдържание. Личев обясни, че има документ, според който са похарчени над 500 000 хил. лв. за ДМС-та на служителите в министерство, или 200% при среден процент на администрацията на министерството - 40%. Тази история в момента се проучва, ще бъдат дадени подробности. Относно дефицита в бюджета на МОСВ, Личев заяви, че тече проверката, а данните от нея ще бъдат оповестени скоро.

Според него става дума за тонове грешки, натрупани с години от предишни управления. По думите му

 

има голямо забавяне на документи по различни проекти

и планове за управление на речните басейни и плановете за управление на риск от наводнение, които уреждат за държавата начина на управление, гарантиране, че няма да има наводнения.

От МОСВ са изпратили до Министерски съвет показания как да бъде изпълнено екологичното законодателство, включително и това за Закона за биологичното разнообразие по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост. Дадена е възможно най-кратката процедура, за да не се спъва отговорността и усилията на служебното правителство, увери министър Личев.

Екоминистърът разпореди да се подготви заповед, която забранява вноса на отпадъци от страни, които не са членки на ЕС - Турция, Северна Македония и Сърбия, както и транзитът на отпадъци на територията на България. Допуска се  изключение на транзита на боклук между Гърция и Румъния, защото те са членки на ЕС. „Ще се опитам да забраня, макар и временно, транспортирането на отпадъци през нашата акватория на Черно море. Това го правя от гледна точка за опазване на околната среда и водите, както и от гледна точка на общественото настроение на народа", каза още служебният министър.

Според екоминистъра първата задача на редовния кабинет е и

спешна актуализация на бюджета на министерството.

Липсата на средства в предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

"На бюджета, приет от Народното събрание за 2021 г., му е сложен разходен лимит от 70 млн. лв. Този разходен лимит не може да бъде променен по време на служебното правителство. Това означава, че всички инвестиционни проекти оттук нататък, ако има - няма как да бъдат платени до конституиране на ново Народно събрание", подчерта Личев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.