Екоминистерството: Внимавайте с огньовете на Сирни заговезни

Екоминистерството: Внимавайте с огньовете на Сирни заговезни

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) призовава гражданите да внимават при палене на огньове за Сирни заговезни. Освен това подчертават, че това трябва да се случва само в определените и обозначени за това места, както и да не се разпалват или хвърлят в жарта леснозапалими изкуствени материали, масла и други запалителни течности.

По този начин нямало да има опасност от възникване на пожари в защитените територии. С цел избягване на инциденти, породени от огнената стихия, от екоминистерството обясняват, че не трябва да се горят сухи треви и растителни отпадъци извън определените места.

От екоминистерството припомнят още, че нерегламентираното изгаряне на отпадъци е нарушение на Закона за управление на отпадъците. Изгарянето на автомобилни гуми, масла и други лесно запалими материали, които при горене отделят вредни емисии в атмосферата е забранено. Освен това от МОСВ призовават кметовете на общини и кметства да извършат необходимия превантивен контрол и да предприемат мерки за предотвратяване изгарянето на гуми и други отпадаци при отбелязване на празника.

Според законовите разпоредби глобите за нерегламентирано изгаряне на неопасни отпадъци са от 2000 до 5000 лв. При по маловажните случаи се налагат глоби на местонарушението в размер от 10 до 50 лв. срещу издаване на фиш по реда на Закона за административните нарушения и наказания. Кметовете, които не са наложили контрол пък поделжат на санкция от 1400 до 4000 лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.