Екоминистерството отказва облекчаване на водния режим на Перник

Екоминистерството отказва облекчаване на водния режим на Перник

От МОСВ напомнят, че през март 2019 г. количествата са били по-малко от предвидените за текущия месец

Екоминистерството отказва да облекчи водният режим на община Перник. Това потвърди кметът на миньорския град Станислав Владимиров. Той поясни за „Монитор“, че в понеделник от общината, РЗИ и ВиК е изпратено писмо до МОСВ с искане за това.

„Получен е вече отговор с копие до нас, че се отказва увеличаване на количествата вземани от яз. „Студена“ и облекчаване на водния режим. Трудно ми е да коментирам тази тема“, обясни той и добави, че с този отказ


с лека ръка се подлага на риск здравето на хората в Перник.

На въпрос дали след очакваното в скоро време пускане на връзката от яз. „Бели Искър“, през София за Перник ще може водата да се спира само нощем, Владимиров отговори, че се търсят различни варианти. „И това обмисляме. Водя нормален диалог с министерския съвет. Тези 300 л/сек, които ще дойдат от „Бели Искър“, могат да бъдат комбинирани с малко количество от яз. „Студена“, за да отидем на много по-лек нощен режим. Когато държавата и общината изискват от хората, трябва да се създадат условия“, поясни кметът на Перник.

Във връзка с искането на общината в миньорския град от екоминистреството изпратиха писмо до медиите, в което се уточнява, че МОСВ е предвидило 1,2 млн. куб м вода за питейни нужди на Перник от средата на март. В месечния график за използване на водите от комплексните и значими язовири предвиденото количество вода за питейно-битово водоподаване към „ВиК Перник“ от яз. „Студена“ е 0,804 млн. куб. м вода за март. Освен това с годишния график за използване на водите от комплексните и значими язовири, считано от средата на март, са планирани да бъдат прехвърлени води от деривациите на яз. „Белмекен“, чрез яз. „Бели Искър“ за аварийно водоснабдяване на Перник, в размер до 400 000 куб. м, а

за всеки следващ месец се увеличава и ще бъде по 800 000 куб. м.

Тези количества са съобразени с взетото Решение на МС от 18 януари 2020 г. за изграждане на довеждащ водопровод от резервоар Мало Бучино-нов до Перник и провеждане на до 300 л/сек чрез водопроводната мрежа на „Софийска вода“ ЕАД.

Предоставените данни от „ВиК Перник“ на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ за питейно-битово водоснабдяване на Перник от яз. „Студена“ показват, че през март 2019 г. реално използваните води са 1,044 млн. куб. м, а през април 2019 г. - 0,966 млн. куб. м, когато не е налаган режим на ограничено водоснабдяване.

С отпуснатите количества вода съгласно месечния график за месец март и предвиденото в годишния график, общото количество вода за питейно битово водоснабдяване за Перник е 1,2 млн. куб. м от средата на март.

Във връзка с горното и предвид отстранените през последните месеци течове и незаконни включвания по водопроводната мрежа, МОСВ е изпратило писмо до „ВиК Перник“

с искане да обоснове както поисканото увеличение до 1,2 млн. куб. м месечно

за питейно-битово водоснабдяване от яз. „Студена“, така също и необходимостта от оставането на частичен воден режим на водоподаване, след като през предходните години при използване на по-малки количества от 1,2 млн. куб. м месечно не е имало необходимост от въвеждане на воден режим.

За аварийното водоснабдяване на Перник чрез довеждащ водопровод от резервоар Мало Бучино МОСВ още през месец януари е уведомило ВиК оператора за необходимостта от регламентиране на дейността и получаване на разрешително за водовземане, а на 10 март е изпратило и напомнително писмо.

МОСВ напомня, че от месец и половина количества вода, заделени за Перник, съгласно решението на МС от 18 януари са резервирани в яз. „Бели Искър“. При наличие на разрешително за водоползване на „ВиК Перник“ и договор между „Софийска вода“ АД и „ВиК Перник“ същите в рамките на до 1 час могат да бъдат подадени към помпена станция Мало Бучино към Перник.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.