Екоминистерството може да поиска възстановяване на дюните на „Смокиня“

Екоминистерството може да поиска възстановяване на дюните на „Смокиня“

Екоминистерството може да поиска възставнояване на дюните на „Смокиня“, като това е най-крайната административна санкция, която може да бъде предприета. До момента тя не е прилагана. 

Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Нено Димов по време на парламентарния контрол в отговор на депутатски въпрос за предприетите действия по сигнали за нарушения, свързани с унищожаването на дюни и строителни дейности по черноморското крайбрежие.

Налагането на административно наказание обаче можело да се случи чак след приключване на наказателното производство, в случай, че нарушението не представлява престъпление по Наказателния кодекс, предаде БТА. Причината е, че ако има наказателно решение, то било по-строго от административното и затова трябвало да важи по-строгата санкция.

Екоминистърът посочи, че теренът попада в природна забележителност "Пясъчни дюни" в местност Каваците, а констатираното увреждане на пясъчните дюни е в нарушение на режимите на защитените територии, определени със Закона за защитените територии и заповедта за обявяването им. За точното определяне на вида и площта на засегнатите дюни е извършено геодезично замерване на терена, допълни той.

По отношение на строителните дейности в района на къмпинг "Градина" е установено депониране на земни маси извън границите на имота и е съставен акт за административно нарушение по Закона за биологичното разнообразие.

За строителството в местност "Алепу" е констатирано, че върху плажната ивица е депонирана земна маса вследствие на срутване от строителни дейности. Издадено е предписание за отстраняване на земните маси и предписание за недопускане на ново свличане, а за установеното нарушение е съставен акт.

Нено Димов посочи, че в случая със строителните работи в местност "Арапя" няма констатирани нарушения.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.