Напоследък екобедствията избухват като мини със закъснител. Добрата новина е, че реакциите стават все по бързи.

Няколко часа след като на тел. 112 бе подаден сигнал за плуваща умряла риба по течението на р. Марица, замърсителят бе установен – цех за прераработка на пластмаси, чиято пречиствателна станция не е преработила отровите. Задействаха се екоинспекцията, басейновата дирекция, МВР, прокуратурата, областният управител, бяха спрени две помпи за питейна вода в близост до реката, бяха предупредени риболовците, а собствениците на животни да не ги водят на водопой на реката. Няколко дни по-рано, бе установено опасно замърсяване с тежки метали на приток на река Тополница, а само часове след бедствието по Марица – бе открита умряла риба по течението на река Чая, край пътя за Пампорово. Очевиден е стремежът на институциите да реагират бързо и своевременно да предупреждават гражданите. Проблемът обаче е другаде - за да се вземат конкретни мерки бързите тестове не са достатъчни, трябва да се изследват взетите проби в лаборатория в София и да се чакат резултатите близо седмица. Всъщност това, което трябва да се направи, след като се намерят източниците на замърсяване – откритият рудник, цехът за преработка на отпадъци и все още неизвестния отровител на р. Чая е, институциите да блокират възможността да бъде допуснато ново замърсяване. До този момент нищо не е предприето да се спре изтичането на тежки метали от рудника, не е спрял да работи цехът. Не е приемливо и да се чака толкова дълго време, за да се разбере каква е отровата. И не на последно място, когато се дават разрешителни за такава опасна дейност, трябва тези, които ги получават, да са наясно с тежките последствия и добре да преценят дали си заслужава да се занимават с такъв бизнес. Екокатастрофите стават за часове, а последствията от тях понякога са нелечими.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Наклонената везна на пазара на труда?

Пазарът на труда е като монета с две страни. От едната са работниците, а от другата - бизнесът. Но и двете образуват едно цяло. Или като везна, която не бива да се наклонява. А това се случва, когато интересите на едните надделяват. Това е поредното доказателство, че трябва да се работи в синхрон.

Електронна рецепта ли бе да я опишеш?

Едва ли има български гражданин, който да не е чувал за електронната рецепта и най-вече, че аха – аха, ще замени хартиената скоро. Такива намерения бяха заявявани вече седем пъти в различни години.

Парен каша духа!

Не е случайна народната мъдрост. Има светлина след разклатеното доверие, заради теча на данните на близо 6 милиона българи от НАП миналото лято.