Еколози насърчават общините да оземляват социално слаби

Еколози насърчават общините да оземляват социално слаби

Половината от общините в Североизточния регион на планиране отдават за ползване земеделски земи от общинския си поземлен фонд без търг и конкурс. Нито една от тях обаче не подпомага чрез тях социално слаби жители на общината.

Това установи проучване на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие във Варна. То е реализирано по проект „Застъпническа кампания за активно използване на общинските земеделски земи“, финансирано от екофонд и с подкрепата на природзащитно сдружение. Изследването имаше за цел да проучи наличието на местни политики за използване основно на необработваеми земи, като част от социалната политика на общините.

Обхванати бяха 22, или малко над 62%, от общините в областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен. 14 от тях категорично заявяват, че не прилагат политики и схеми за подпомагане на малоимотни и социално слаби жители, чрез предоставяне на земеделски земи, а други 8 отказват да отговорят. Като едно от основанията за липса на такива политики е посочено „защото не е отразено в наредбата за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество“, която се приема от самите общински съвети.

„Търсенето на нови възможности за социална подкрепа на уязвими групи от населението на местно ниво е особено актуално в условията на  глобалната пандемия от COVID-19, коментира Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. Липсата на достатъчно финансови възможности за подпомагане в национален мащаб, поставят въпроса за подкрепа на местно равнище, като се използва потенциала на всички материални ресурси, включително на земите от общинския поземлен фонд“.

Според адвокат Александър Асенов „В условията на глобална икономическа криза се повишава значението на делегираното нормотворчество на местно ниво и местното самоуправление за преодоляването на икономическите последствия. Използването на общински земеделски земи за подпомагане на социално слаби не само не противоречи на финансовите интереси на общината, но и ще спомогне за оптимизиране на финансовия и социален пакет от мерки в подкрепа на уязвимите групи граждани“.

Предложението на еколозите към местните власти е да използват неблагоприятната икономическа ситуация, за да намалят процента на пустеещите земи в общините и в същото време да стимулират земеделско производство за задоволяване на собствени нужди от домакинствата. Те са готови да предоставят и консултации на общинските власти в тази насока.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.