Екокатастрофа край о. Елба с пластмасови отпадъци за България

Екокатастрофа край о. Елба с пластмасови отпадъци за България

Петдесет и шест бали с негодни за рециклиране пластмасови боклуци за България са на път да предизвикат небивала екокатастрофа в лазурните води пред красивия италиански остров Елба. Масивните опаковки се намират на петдесетина метра дълбочина и тяхната обвивка започва да се разкъсва, като съдържанието им пълни рибарски мрежи и затрупва златистия пясък по плажните ивици с гадни боклуци. Съвсем за беда отпадъците, потеглили според италианските медии по море, за да бъдат изгорени в специализиран в сектора наш завод(?), са потопени в природен парк, смятан за „светилище“ на делфини и малки китове. И сега от тези красиви, умни и дружелюбни морски бозайници, които само до преди пет години са радвали човешкото око в защитената морска зона, няма и следа.

 

Вестниците, телевизиите и радиата, които раздухаха скандала, обвиниха за заформилата се екокатастрофа тежката италианска бюрократична машина, която вече пет години не може да намери решение на проблема, а с всеки изминат ден той става все по-жесток. Нещо повече – както писа в. „Кориере дела сера“, чудовищното замърсяването на морето пред о. Елба е разкрито благодарение на българския контрагент на италианскя изпращач на боклуците. Ами оплакал му се неназованият от медиите нашенец, че не бил получил в българското пристанище договорените 1888 бали с отпадъци за унищожаване, а с 56 по-малко, тоест жалел се човекът, да не му бъдат преведени по-малко пари от тези в договора. И тогава неговият партньор-италианец Серджо Гоца, чието име е известно на Апенините с печалната слава на международен буклук-аферист, започва да търси причините за потъналите вдън земя бали. Установява ги бързо, тъй като му ги обяснява опиталия се да покрие липсата капитан на плаващия под флага на Островите Кук моторен кораб “Ivy”. Ами плавателния съд тръгва за България в 18:30 ч. на 23 юли 2015 г. от намиращото се срещу остров Елба пристанище Пиомбино с 1888 бали ненжна пластмаса, но на няма има два километра от брега се оказва, че товарът не е добре балансиран. Коръбът се накланя на една страна и капитанът дава заповед да бъдат изхвърлени в иначе защитената морска зона толкова бали, колкото са нужни за стабилизирането на плавателния съд. И на 3-ти август 2015 г. той стига до българската дестинация, ама малко поолекнал...

Отначало аферата е потулена, а щом местните рибари започват да вадят с мрежите си стотици килограми боклуци и дори цели бали, за по-лесно местните власти просто забраняват риболова в района. Ех, когато след година – две отпадъкът започва да се напластява по брега, местните еколози се оплакват в Министерството на околната среда, но от ведомството ги препращат към Гражданска отбрана, тъй като тя отговаряла за екокатастрофите. Така започва прехвърляне на топката, като сериозната работа по проблема започва преди по-малко от година. Но за капак назначеният преди наколко месеца лично от президента Серджо Матарела комисар за предотвратяване на екокатастрофата се оказва в конфликт на интереси и не може да изпълни задачата си. Ето защо завчера кметът на Пиомбино Франческо Ферари изпрати гневно писмо до правителството и всички компетентни институции. В него първият гражданин настоява държавата да помогне незабавно и с всички средства почистването на морето пред о. Елба от изхвърлените в него бали за България. За съжаление никой на Апенините не пита къде са отишли другите 1832 бали с опасни пластмасови отпадъци, които със сигурност са били стоварени в наше пристанище?!

Кметът на пристанищния град Пиомино поиска от правителството час по-скоро да бъде решен проблема д предизвикващите идтинска екокатастрофа в лазурното море пред о. Елба бали с пластмасови отпадъци.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.