Министър Емил Димитров: Варна харчи от водата на Бургас (ОБНОВЕНА)

Министър Емил Димитров: Варна харчи от водата на Бургас (ОБНОВЕНА)

Варненци похарчиха водата си за няколко дни, създадоха криза - за Нова година да няма вода. Заради това от водата за Бургас дадохме още 1 млн. за Варна, заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров в ефира на БНТ. Той изтъкна, че предупрежденията към града на Северното Черноморие относно предприемането на действия за алтернативно захранване датират от 11 месеца. 

По думите му варненци имат две възможности - язовир "Цонево" и Девня, но все още нищо не е направено по въпроса. Още през 2001 г. е издадено разрешително за язовир "Цонево" за взимане на вода за аварийно водоснабдяване. Преди това обаче трябва да се построят пет помпени станции, да се изготви проект за санитарно-хранителна зона и да се изгради пречиствателна станция. 

"До 2018 г. не се направи нищо и тогава цялата общност около язовира изявява желание резервното захранване за Варна да бъде премахнато, за да се реализират икономически проекти като изграждане на хотели.", коментира той, като допълни, че през 2020 г. отново е изразено искане той отново да бъде обособен за аварийно водоснабдяване за морския град. 

"Язовир Цонево винаги е трябвало да бъде резервен за Варна и като такъв да е пълен догоре. Откакто аз съм министър, съм спрял всички ВЕЦ-ове, с изключение на водата, която отива към Девня. В него има 107 млн. вода и 32% обезпеченост", категоричен бе Димитров. Според него чистата вода е в размер на 86 907 000. Ако те бъдат разделени на количествата, които Варна употребява при спазване на препоръките на ресорния министър - това означава, че

водата ще им  стигне за 40 месеца.

Екоминистърът подчерта, че засега няма опасност от воден режим, тъй като е "изпълнил своите задачи на 300%, докато другите не са ги изпълнили и на 3%". Той заяви, че ще настоява язовир "Цонево" да бъде питейно-битов за Варна.

"Заради неправилни управленски решения язовирите се съсипват. Нека съхраним това, което имаме", настоя той. Според последни данни

от всички питейни язовири само един не е пълен, от земеделските - празни остават 3.

Относно Витоша и състоянието на съоръженията за спорт и туризъм в планината ресорният министър ще иска нов план за управление. Лифтът трябва да се смени, а планината трябва да стане по-достъпна

Димитров обобщи, че е създаден център, чрез който ще се следят всички опасни и рискови комини, за да се провери дали замърсяват и през нощта. Всички ТЕЦ-ове ще трябва да си сложат инфрачервени камери и да изпратят сигнала до центъра. За нарушителите пък са предвидени много големи санкции.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.