Екоинспекцията пломбира биоцентралата в село Труд
2

Екоинспекцията пломбира биоцентралата в село Труд

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ) пломбира биоцентралата в село Труд, след като при внезапна проверка установи, че там не спазват заповедта за принудително спиране от 12 октомври.

Точно обратното – вместо суровината и течностите в депата й да намаляват, било забелязано увеличаване на обема им. Заатова в съботния ден екоинспекторите поставиха седем оловни пломби на всички входове на инсталацията, от които е възможно внасянето на суровина за работата й, като са били пломбирани и входовете към ферментаторите и крановете. На оператора била връчена и покана за получаване на пореден акт за установяване на административно нарушение, като директорът ще предприеме най-строгите предвидени в закона административни мерки. Това се случи в присъствието на представител на Областна администрация – Пловдив, съобщават от РИОСВ – Пловдив.

Екоекспертите са на инсталацията в село Труд за трети път тази седмица. Неизпълнението на наложената принудителна административна мярка било установено в петък вечерта след получен сигнал на „зеления телефон“ от гражданин на селото за обгазяване от биоцентралата и продължаващо зареждане на ферментаторите със суровина. Директорът на РИОСВ-Пловдив незабавно сформирал екип с представители на всички институции, имащи отношение към работата на биоцентралата - Регионалната здравна инспекция, Областна дирекция „Безопасност на храните“ и Областна администрация – Пловдив. Експертите бяха на обекта за по-малко от час. Бил поканен и сигналоподателят, който се отзовал, но не бил допуснат на площадката от оператора.

Проверката установила редица факти, доказващи, че заповедта за принудително спиране и представеният от собственика на биоцентралата план за извеждане от експлоатация не се изпълняват. Единият от боксовете бил пълен с брикети от слама, течността в перколатната вана била с по-голям обем в сравнение с обема отпреди два дни, забелязан е товарен камион, движещ се към централата. Освен това дебитът на производствения биогаз не спаднал въобще за повече от 48 часа и продължавал да е около 80 % (1200 kW).

РИОСВ – Пловдив ще продължи да осъществява контрол до окончателното спиране на мощностите. При установяването на последващи нарушения от страна на оператора институцията ще предприеме безкомпромисни действия и ще наложени още по-тежки санкции на предприятието, уточниха от еко инспекцията в Пловдив.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.