Екипите за връщане на децата в училище посещават всеки ден домовете им и дори се налага да ги събуждат, за да станат за училище. Това заяви вчера образователният министър Красимир Вълчев пред БНР.

„През миналата година записахме отново в училище 24 000 деца и 2000 отпаднаха. През тази година 9000 се върнаха обратно в училище. Общо това са 31 000 деца и проблемът е в това не да бъдат записани, а да бъдат мотивирани да посещават занятия редовно“, добави той.

„Ако мотивирането на родителите не даде нужния ефект, се активират мерките за принуда като спиране на помощи, издаване на наказателни постановления от кметовете и другите предвидени от закона“, разясни Вълчев.

В училищата се полагат още по-големи усилия, защото тези отпаднали деца много често не знаят български. Те пътуват много в страната и чужбина, женят се или се омъжват рано, което води до прекъсване на тяхното обучение. Вълчев сподели и думите на една учителка, пред която момиче помолило целият екип да отиде в дома й, за да накара майка й да я пусне на училище.

“Следващата година за първи път средната учителска заплата ще надвиши средната за страната от може би над две десетилетия“, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. И поясни, че вече има увеличение в търсенето на професията учител от младите хора:

“При всички случаи увеличението на възнагражденията увеличава желанието за включване в професионално направление в системата на висшето образование, които приключват със завършване на педагогическа правоспособност. Увеличава желанието на хора, които са придобили такава педагогическа правоспособност, но са напуснали системата“, коментира той.

“450 милиона са допълнително средствата с източник държавния бюджет, от тях 330 милиона са за увеличение на заплатите на педагогическите специалисти. Това са учители, директори и други педагогически специалисти, като психолози, педагогически съветници, логопеди и т.н. Отделно имаме 30 милиона за увеличение на възнагражденията на непедагогическия персонал с минимум 10%. Що се отнася до увеличението на възнагражденията на учителите, ще подпишем анекс към колективния трудов договор заедно със социалните партньори - това са синдикалните организации и организациите на директорите в системата. Във всички случаи ще имаме общо увеличение и това общо увеличение най-вероятно ще бъде 20%. С общото увеличение е много важно да мотивираме не само днешното поколение учители, но и бъдещите учители“, поясни министърът относно изразходването на отпуснатите 300 милиона повече средства в бюджета за образование за 2019 година.

Красимир Вълчев посочи дисциплините, по които липсват преподаватели:

“Традиционно липсват по езици и информационни технологии.Особено остър се оказа недостигът по математика и по физика По химия също очакваме това да се случи. Ресурсни учители, дори за начални учители имаме недостиг. Ние трябва да имаме повече учители, отколкото е необходимо на системата, за да можем да имаме подбор“, поясни той. И допълни, че относно областите, в които има липси, в момента няма такъв видим недостиг, защото "все още имаме резерви на пазара на труда“.

По темата: ученици учители
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Жълт код утре за силен вятър в цялата страна

Жълт код за силен вятър е в сила за цялата страна за 24 февруари, съобщава „Фокус“ по информация от НИМХ. Във всички области около и след обяд ще духа силен и бурен северозападен вятър с пориви от 20 м/с до 25 м/с.

Поздравяват се за атаката срещу Борисов, прегърнаха се публично за къщата в Барселона

Русофилите, Бивол и Боец свалиха маските във Фейсбук

Поздравяват се за атаката срещу Борисов, прегърнаха се публично за къщата в Барселона

Пионките на банкера беглец Цветан Василев, партньора му и обвиняем за шпионаж Николай Малинов и руските им ментори в лицето на олигарха Константин Малофеев и генерала от ГРУ Леонид Решетников свалиха маските и публично се прегърнаха във Фейсбук.

Опашки за узаконяване на газовите уредби

Опашки от автомобили с нередовни документи се извиха пред контролно-техническите пунктове през последната седмица. Мащабна акция на Пътната полиция вдига приходите на 156-те пунктове в страната, които имат разрешение от ИА „Автомобилна администрация” за извършване на проверки на автомобилни газови уредби (АГУ).