0

Е кип на NOVA пристигна в Украйна. Причината - да покаже на зрителите отблизо ситуацията в страната на фона на нарастващото напрежение с Русия.

Екип на NOVA пристигна в Украйна. Причината - да покаже на зрителите отблизо ситуацията в страната на фона на нарастващото напрежение с Русия.

От площад „Майдана”, където бяха протестите през зимата на 2013-2014 г., предават специалните пратеници Николай Дойнов и операторът Росен Илиев.

Именно „Майдана” е мястото, от което започнаха сериозни политически промени в страната. Оттогава Украйна изгуби Крим, избухна сериозният вътрешен конфликт в Донбас, а регионът се раздели на две непризнати и до днес републики – Донецка и Луганска. Основният проблем до днес остават охладнелите отношения между Киев и Москва, които на няколко пъти, включително и сега, са били близо до въоръжен сблъсък между двете държави.

Вчера САЩ и НАТО отхвърлиха в писмени отговори до Русия искането Алиансът да се изтегли от Източна Европа, а на Украйна никога да не бъде предлагано членство. Международни наблюдатели казват, че едва ли Путин е бил изненадан от подобен отговор. Въпросът е какви ще са следващите му действия.

Западът остави редица дипломатически възможности на масата, които дават възможност да бъде избегнат военния конфликт.