Захариева препотвърди подкрепата на България за европейската интеграция на Албания

Захариева препотвърди подкрепата на България за европейската интеграция на Албания

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева препотвърди подкрепата на България за европейската интеграция на Албания по време на разговорите си с албанския си колега Гент Цакай, когото прие днес в МВнР.

„България ще даде най-доброто от себе си, за да подкрепи Албания по пътя към Европейския съюз. На този етап продължаваме да смятаме, че ще бъде грешка, ако Албания и Република Северна Македония бъдат разделени в процеса на преговорите. Албания направи сериозни стъпки в хода на реформите“, каза външният ни министър.

 Европейската интеграция на Албания и възможностите за активизиране на двустранното сътрудничество в областта на свързаността, икономиката и туризма бяха основни теми в преговорите.

Гент Цакай, изпълняващ длъжността министър за Европа и външните работи на Албания, запозна Екатерина Захариева с хода на реформите и благодари на страната ни за постоянната подкрепа по пътя към преговори за членство в ЕС и ролята й за връщането на Западните Балкани в европейския дневен ред.

„Благодаря на България и лично на министъра за ролята ви в Берлинския процес и за усилията за евроинтеграция на страните от Западните Балкани. Оценяваме високо и срещата на върха в София през ноември. Благодаря за подкрепата ви към нас за започване на преговори, изпълнили сме всички условия, включително работим по реформата в съдебната система“, каза външният министър на Албания.

Екатерина Захариева оцени усилията на Албания през последните години за извършването на реформи. „Благодаря за това, че с приемането на Закона за защита на националните  малцинства признахте през 2017г. българското малцинство. Това също беше една от важните стъпки за ЕС“, каза Екатерина Захариева, според която с този акт е бил сложен край на една дългогодишна историческа несправедливост.

Тя изрази надежда, че албанското правителство ще приеме  вторичното законодателство по отношение на националните малцинства. „Това което е много важно за България, е правото на достъп до изучаване на майчин език на българите в Албания. Готови сме да подпомогнем този процес и с материали, и с учители“, каза външният ни министър.

България оказва подкрепа, видима за гражданите и институциите в Албания, и по линия на официалната ни помощ за развитие (ОПР). В Албания, в район населен предимно с етнически българи, се реализира и най-големият проект по българската ОПР – изграждането на асфалтов път между град Билищ и село Върник на стойност 1 125 561 лв.

Албанската страна подчерта значението, което придава на българската общност в страната.  „Българското етническо малцинство в Албания служи като ценен мост между двата народа“, каза Гент Цакай.

Екатерина Захариева и Гент Цакай бяха единодушни, че между двете ни страни няма открити въпроси като България и Албания дават добър пример за добросъседство в региона.

„Ние сме добър пример. Между двете ни държави, въпреки че нямаме обща граница, няма открити въпроси и имаме много приятелство“, каза външният ни министър.

България бе първата страната, която помогна на Албания в разгара на кризата с коронавируса през пролетта със защитни облекла и материали за медиците на първа линия. Страната ни отпусна и 200 000 лв. за възстановяването на Албания от земетресението миналия декември, изпратени в помощ бяха и 12 инженери.

 „Лично благодаря на министъра и на българския народ за помощта ви за албанските граждани в първите дни след земетресението. България бе сред първите страни, които се отзоваха“, каза Гент Цакай.

Екатерина Захариева от своя страна подчерта, че отличните политически отношения дават резултат и в икономиката.  „Дори по време на криза с коронавирус за първото полугодие на тази година имаме 8 на сто увеличение в двустранния стокообмен. Едва ли има друга страна, с която да имаме ръст в търговията сега“, каза тя.

Двамата министри обсъдиха какво може да бъде направено повече за развитие на икономическите връзки и туризма.

„В този аспект много е важна свързаността. Нямаме още директна авиолиния, а Коридор № 8 още не е завършен“, подчерта Захариева.

 „Един от основните приоритети в регионалните политики на Албания е свързаността. Албания е особено заинтересова за премахване на всички пречки за регионално сътрудничество. Изразяваме нашата готовност да продължим изграждането на коридор № 8, защото е много важен за гражданите на нашите страни“, каза Гент Цакай.

 По време на срещата бе договорено двете страни да започнат работа за възстановяване на директната самолетна линия между София и Тирана, както и да бъде организирано възможно най-скоро време заседание на смесената комисия за икономическо и търговско сътрудничество. Двамата министри подписаха Споразумение за сътрудничество в областта на опазването на околната среда и водите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.