Екатерина Захариева: България иска бързо да се присъедини към еврозоната

Екатерина Захариева: България иска бързо да се присъедини към еврозоната

България е избрала пътя за бързо изпълнение на критериите и възможно най-скоро присъединяване към еврозоната. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на дискусия, посветена на присъединяването на България към еврозоната. Дискусията е част от четвъртата среща на Българския форум на бизнес лидерите с посланиците и представителите на дипломатически мисии у нас.

Министър Захариева посочи, че плановете на правителството в тази насока се изпълняват със заложените темпове и то очаква отговор от ЕК за така наречената "чакалня" за Еврозоната /ERM - II/ в края на месец юли. Тя благодари на българския бизнес за подкрепата във връзка с желанието за по-бързо присъединяване към еврозоната и приемана на еврото.

Захариева изтъкна, че именно сега е подходящ моментът за подобна дискусия с посланиците у нас, за да могат да се чуят фактите, предвид съществуващите спекулации по темата с членството в еврозоната. Сред тях Захариева визира твърдението, че с въвеждането на еврото ще се увеличат цените и инфлацията.
"Истината е, че изследванията показват точно обратното. От 99 година - според изследване на Европейската централна банка, средната инфлация в държавите в еврозоната е 1,7%. През 70-те и 80-те години - преди въвеждането на еврото инфлацията е стигала средно до 20% на година. Инфлацията в последните две държави, които са въвели еврото е 0,7%, тоест тя е под средната за ЕС, което опровергава твърденията, че въвеждането на еврото ще доведе до увеличение на цените. Не само че няма, тя ще направи България част от най-силния интеграционен процес", посочи министър Захариева.

Екатерина Захариева цитира данни, според които доверието в ЕС като цяло е доста високо. "Доверието на българските граждани към ЕС е с 9 пункта по-високо от средното за Европа - 53 на сто, а доверието в еврото на гражданите, които са членове на еврозоната, е 74 на сто. Две трети от гражданите на държавите считат, че еврото е полезно за ЕС, а 67 на сто считат, че е полезно и за самата държава, в която живеят", посочи Захариева и изтъкна, че явно европейската валута се ползва с доста по-високо доверие от европейските институции.

Според изследването за българските граждани най-големият принос от членството е усещането, че са част от един силен и солидарен съюз. "В същото време те не желаят Европа и институциите да поставят бариери между държавите, тоест не желаят Европейски съюз на различни писти и скорости. Неслучайно България иска да бъде част от най-силния интеграционен модел, а именно - част от еврозоната, каза още министърът на външните работи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.