За достигането на космоса са необходими много апарати и машини за еднократна употреба, а когато става въпрос за струващи стотици милиони ракети, които се използват само веднъж, това излиза изключително скъпо. Blue Origin и SpaceX превърнаха в реалност идеята ракетите да бъдат използвани многократно, а сега и Европейската Космическа Агенция (ESA) разработва космическа капсула за многократна употреба, наречена Space Rider, която ще отнесе няколко пъти научно оборудване до ръба на космоса и обратно.

Space Rider произхожда от експерименталния летателен апарат Intermediate Experimental Vehicle (IXV) на ЕКА, който през 2015 г. извърши успешен тестов полет с повторно навлизане в атмосферата. Новата капсула е базирана на това доказателство за концепция, като вече разполага с многоцелеви товарен отсек, който се отваря в космоса, оборудване за кацане, когато се върне на Земята, и подобрен дизайн, който да гарантира, че може да отиде до космоса и да се върне поне още пет пъти.


Капсулата ще бъде изстреляна на върха на ракета Vega-C и прикрепена към AVUM + за втория етап, който осигурява 600 вата мощност и управлява капсулата, когато е в орбита. Товарният отсек може да превозва оборудване с максимално тегло до 800 кг или обем от 1.200 литра. Капсулата може да се завърти в зависимост от това накъде трябва да бъде насочен научният товар, като може да лети завъртяна на обратно, ако оборудването е предназначено за изучаване на Земята или настрани, ако трябва да бъде насочено в космоса.

След като мисията, която може да продължи повече от два месеца, бъде завършена, Space Rider може да се отклони от орбитата си, настройвайки ъгъла за навлизане отново в атмосферата. След като забави достатъчно се отваря парашут, с който капсулата се приземява меко.

След това, товара може да бъде подменен с друго оборудване, готово отново за полет. Целта е, институции и частни компании да могат да използват Space Rider, като платформа за провеждане на експерименти в ниска околоземна орбита, без да се налага да мислят как да изстрелят и приземят космически апарат.


Space Rider е преминал наскоро предварителен преглед на дизайна, системите и подсистемите, като основен преглед на проекта се очаква в края на тази година. Ако всичко се развива добре, ЕКА планира да започне многократната употреба на Space Rider през 2022 година.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Lightyear One акумулира енергия за 20.000 км годишно

Захранван от Слънцето електромобил

Lightyear One акумулира енергия за 20.000 км годишно

Още през 2017, компанията Lightyear разкри плановете си за електрически автомобил захранван и със слънчева енергия, но тогава не бяха съобщени много детайли, освен твърдението, че с едно зареждане автомобила ще предоставя пробег от 800 км. Сега, компанията представи прототип, който ще има обсег от 725 км, според стандарта WLTP (Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure), висока цена и ще се продава от 2021 година.

Trio добавя още два екрана към лаптопа

Допълнителни екрани за изпълнението на няколко задачи

Trio добавя още два екрана към лаптопа

Преди около година, стартиращата компания Mobile Pixels, подкрепяна от Масачузетския технологичен институт (MIT), набираше средства за Duo, плъзгащия се, допълнителен екран за лаптопи. Компанията отново набира средства за нещо подобно, което този път добавя два екрана към лаптопа.

Råvaror улеснят честата смяна на жилища

Мебели за градските номади

Råvaror улеснят честата смяна на жилища

След представянето на роботизираните  мебели Rognan, IKEA продължава с разработването на гъвкави решения за съвременния начин на живот, в градовете. Шведската мебелна компания показа нова линия мебели, наречена Råvaror, която ще включва мебели за всекидневието, специално предназначени за малки пространства, които също ще могат и лесно да се разглобяват, опаковат, преместват и сглобяват отново.