За достигането на космоса са необходими много апарати и машини за еднократна употреба, а когато става въпрос за струващи стотици милиони ракети, които се използват само веднъж, това излиза изключително скъпо. Blue Origin и SpaceX превърнаха в реалност идеята ракетите да бъдат използвани многократно, а сега и Европейската Космическа Агенция (ESA) разработва космическа капсула за многократна употреба, наречена Space Rider, която ще отнесе няколко пъти научно оборудване до ръба на космоса и обратно.

Space Rider произхожда от експерименталния летателен апарат Intermediate Experimental Vehicle (IXV) на ЕКА, който през 2015 г. извърши успешен тестов полет с повторно навлизане в атмосферата. Новата капсула е базирана на това доказателство за концепция, като вече разполага с многоцелеви товарен отсек, който се отваря в космоса, оборудване за кацане, когато се върне на Земята, и подобрен дизайн, който да гарантира, че може да отиде до космоса и да се върне поне още пет пъти.


Капсулата ще бъде изстреляна на върха на ракета Vega-C и прикрепена към AVUM + за втория етап, който осигурява 600 вата мощност и управлява капсулата, когато е в орбита. Товарният отсек може да превозва оборудване с максимално тегло до 800 кг или обем от 1.200 литра. Капсулата може да се завърти в зависимост от това накъде трябва да бъде насочен научният товар, като може да лети завъртяна на обратно, ако оборудването е предназначено за изучаване на Земята или настрани, ако трябва да бъде насочено в космоса.

След като мисията, която може да продължи повече от два месеца, бъде завършена, Space Rider може да се отклони от орбитата си, настройвайки ъгъла за навлизане отново в атмосферата. След като забави достатъчно се отваря парашут, с който капсулата се приземява меко.

След това, товара може да бъде подменен с друго оборудване, готово отново за полет. Целта е, институции и частни компании да могат да използват Space Rider, като платформа за провеждане на експерименти в ниска околоземна орбита, без да се налага да мислят как да изстрелят и приземят космически апарат.


Space Rider е преминал наскоро предварителен преглед на дизайна, системите и подсистемите, като основен преглед на проекта се очаква в края на тази година. Ако всичко се развива добре, ЕКА планира да започне многократната употреба на Space Rider през 2022 година.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Фейсбук спря приложения заради теч на лични данни


Facebook обяви, че е преустановил действието на десетки хиляди приложения заради потенциален риск за спазването на личната неприкосновеност на потребителите му след вътрешна проверка на милиони приложения, предаде АФП.

Приложение "съблича" хора на снимки

Американски програмист създаде алгоритъм, който премахва дрехите от всяка снимка с няколко клика, съобщава Vice. За момента DeepNude работи само с фотографии на жени, но разработчикът обещава по-нататък да научи програмата да "съблича" и мъже.

Китай наблюдава Арктика и Антарктика от космоса

Китай изведе в орбита три космически апарата, включително микроспътника BNU-1 ("Цзинши-1") за наблюдение на Арктика и Антарктика, предадоха световните медии. Това съобщи Китайската корпорация за аерокосмическа наука и техника.