Европейската комисия (ЕК) започна антидъмпингово разследване на стоманени продукти от Китай, Индонезия и Тайван на фона на напрежението на световния пазар за цените на стоманата, съобщи ДПА.

Разследването на горещовалцуваните листи от неръждаема стомана и стоманените рулони започна след подадено оплакване от Европейската асоциация по стомана. Организацията обвинява тези страни, че продават стоманените продукти под пазарната има цена и нанасят щети на европейските конкуренти. Проучването е част от по-мащабните мерки на ЕС за защита на производителите от ЕС срещу нелоялна конкуренция.

Европейските производители на стомана изпитват трудности през последните години заради свръхпредлагането на световния пазар. Мнозина от тях обвиняват Пекин, най-вече заради субсидирането на китайските производители, позволяващо им да наводняват световния пазар с евтина продукция.

В момента ЕС има приети защитни мерки за 52 стоманени продукта, като много от тях са насочени срещу китайските производители.

Според ЕС американските мита върху китайските стоманени продукти са довели до увеличаване на китайския внос в Общността. ЕС има 8 месеца, за да събере доказателства и да реши дали да наложи в отговор временни антидъмпингови мерки.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Бизнес климатът се влошава през март

През март общият показател на бизнес климата се понижава с 3.7 пункта в сравнение с февруари, което се дължи на влошения бизнес климат в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите, съобщи Националният статистически институт (НСИ).

Бизнесът и синдикатите искат промяна на закона за извънредното положение

Необходимост от промяна на Закона за извънредното положение. Около тази идея се обединиха председателят на БСК Радосвет Радев и президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов в студиото на БНТ тази сутрин. Те бяха единодушни, че са необходими по-ефективни мерки за подкрепа на работодателите, така че да се запази производството и заетостта в страната.

От април тръгва държавната помощ за бизнеса в Гърция

Очаква се държавната помощ в Гърция за фирмите закъсали заради пандемията от корона вируса да тръгне от средата на април, пише „Катимерини“. Секторите, които ще бъдат изключени от пакета за подкрепа са супермаркетите, аптеките и хранително-вкусовата промишленост.