Европейската комисия (ЕК) започна антидъмпингово разследване на стоманени продукти от Китай, Индонезия и Тайван на фона на напрежението на световния пазар за цените на стоманата, съобщи ДПА.

Разследването на горещовалцуваните листи от неръждаема стомана и стоманените рулони започна след подадено оплакване от Европейската асоциация по стомана. Организацията обвинява тези страни, че продават стоманените продукти под пазарната има цена и нанасят щети на европейските конкуренти. Проучването е част от по-мащабните мерки на ЕС за защита на производителите от ЕС срещу нелоялна конкуренция.

Европейските производители на стомана изпитват трудности през последните години заради свръхпредлагането на световния пазар. Мнозина от тях обвиняват Пекин, най-вече заради субсидирането на китайските производители, позволяващо им да наводняват световния пазар с евтина продукция.

В момента ЕС има приети защитни мерки за 52 стоманени продукта, като много от тях са насочени срещу китайските производители.

Според ЕС американските мита върху китайските стоманени продукти са довели до увеличаване на китайския внос в Общността. ЕС има 8 месеца, за да събере доказателства и да реши дали да наложи в отговор временни антидъмпингови мерки.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Продаваме колата само с оценка от застраховател (ТЕМАТА)

Покупко-продажбата на автомобили вече става само след представена оценка на возилото от лицензиран застраховател. В документа трябва да бъде посочена данъчната оценка на колата, която е изготвена от застраховател или брокер. Самата оценка пък се изчислява по немската система „Шваке“, която се ползва и за изчисляване на застраховки „Каско“.

Fibank раздаде ежегодните си награди "Най-добра българска фирма"

За осма поредна година Fibank връчи наградите в конкурса "Най-добра българска фирма". Традицията на банката цели да мотивира конкурентоспособността и иновативността на българските фирми, показвайки успешните бизнес модели в страната.

Длъжници на хазната с по-малко от 30 бона зад граница

Кабинетът одобри редакция на Валутния закон, с която се приемат някои промени по отношение на изнасянето на валута от страната. Длъжници на държавата, които имат неплатени борчове, няма да могат да напускат страната с повече от 30 000 лв. в себе си. Митничарите ще получават по служебен път информация за длъжниците и когато засекат такова лице, ще му правят щателна проверка.