Преговорите за минималната европейската заплата все още на първоначален етап, като Европейската комисия ще направи своето предложение чак, след като приключат консултациите със социалните партньори и бъдат изслушани различните мнения по въпроса.

Първият им етап стартира на 14 януари, като предстои втори етап на консултации. Това става ясно от позиция на Генерална дирекция „Комуникации“ на Европейската комисия до „Монитор“. Както вече „Монитор“ писа, към момента има три лансирани концепции за въвеждане на общоевропейска минимална заплата, като една от тях е предложена от заместник-председателя на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс. Неговото предложение е надницата да бъде фиксирана на 60% от медианната заплата в съответните страни-членки. Изчисленията показват, че при средна брутна месечна заплата през 2018 г. от 1135 лева, медианната заплата за същата година е на ниво от около 795 лева, 60% от което е приблизително 475 лева. В момента минималната заплата за страната е 610 лева, което е със 135 лева отгоре. „Не може да говорим, че еднаква минимална работна заплата за целия ЕС може да повиши благосъстоянието на българските граждани“, предупреди от парламентарната трибуна миналата седмица и социалният министър Деница Сачева. В същото време от ЕК подчертават: „Позицията на Комисията е, че всички работници би трябвало да имат справедлива минимална заплата, която им дава възможност за достоен живот, където и да работят в Европейския съюз и която съответства на икономическата ситуация в дадената държава. Европейската комисия не възнамерява да въвежда единна минимална работна заплата за всички държави-членки. Комисията все още изобщо не е направила своето предложение – в момента тя се консултира и изслушва различните мнения по въпроса. Следващата стъпка в процеса ще бъде втора фаза на консултации със социалните партньори“, По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, цитирани от Еврокомисията, минималната заплата в България през 2018 г. е била 62% от медианата на заплатите в страната. Важно е да се отбележи, че медианата на заплатите, или заплатата, от която половината останали са по-високи, а другата половина по-ниски, е различна от средно-аритметичната заплата (сборът на всички заплати разделен на техния брой), коментират още от ЕК. Дебатите в ЕС са разнопосочни, но вероятно до 6 месеца ще стане ясно последно какви са предложенията за директива или препоръка на европейската институция.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Майка забрави бебе в трамвай, старозагорец - прасе на автогара (ТЕМАТА)

Разсеяна майка забрави дете в количка в трамвай в София, а мъж от Стара Загора - прасе в чувал на автогарата. За куриозните случаи става ясно от справки за загубени вещи в градския транспорт на големите градове у нас, предоставени на „Монитор“.

С 35% са намалели оплакванията до местния омбудсман

Софиянци се жалят от незаконно строителство

С 35% са намалели оплакванията до местния омбудсман

Софиянци са се оплаквали най-много от незаконно строителство и административно обслужване на местния омбудсман през изминалата година. Това става ясно от годишния отчет на обществения посредник.

Kaufland България въвежда трети официален почивен ден за всички свои служители

Водещата търговска верига в България и един от най-големите работодатели в страната Kaufland въвежда трети официален почивен ден за служителите си. От 2020 година освен на Коледа, 25.12, и на Нова година, 01.01, всички служители в магазините на компанията в цялата страна и в Логистичния център на Kaufland ще почиват по време на още един официален празник – неделята на Великден.