ЕК: България в еврозоната най-рано през 2024 г.

ЕК: България в еврозоната най-рано през 2024 г.

България и Хърватия може да се присъединят към еврозоната най-рано от 1 януари 2024 година, заяви зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис в интервю за български и хърватски медии.

Той поясни, че най-краткият срок за престой в т. нар. чакалня за еврозоната е две години и след като двете страни получиха възможност да влязат в това предверие миналата седмица, двете години изтичат през юли 2022 година. Домбровскис поясни, че обичайно страните въвеждат общата валута от 1 януари, а до началото на 2023 г. времето би било кратко за сложните процеси, които още не са завършили до приемането на еврото в двете страни.

По неговите думи, освен изпълнението от София и Загреб на оставащите мерки, ще бъде необходимо да бъдат взети две решения от Съвета на ЕС и едно - от Европейския съвет. Според него затова е обозримо въвеждането на еврото от България и Хърватия да се очаква след най-малко четири години, в зависимост от изпълнението на изискванията от Маастрихт.

Решението за покана на двете страни в чакалнята не бе взето за една нощ, те работиха усилено и приложиха съответните мерки, посочи Домбровскис. Остава още работа, двете държави съобщиха, че реформите продължават - срещу прането на пари, както и в извънбанковата област като застраховането, и по въпроса с несъстоятелността и управлението на държавни дружества, поясни той. Според ЕК повече референдуми не са необходими, заяви Домбровскис в отговор на въпрос дали въвеждането на общата валута да не бъде поставено на общонародно допитване.

ЕК ще продължи да наблюдава върховенството на закона в България с новия общоевропейски механизъм, чието прилагане предстои от тази есен, посочи Домбровскис. Естествено комисията следи протестите в България, но засега не бих очертал пряка връзка или последици за присъединяването към еврозоната, добави той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.