ЕК: В ЕС няма място за злоупотреба с правосъдие

ЕК: В ЕС няма място за злоупотреба с правосъдие

В ЕС няма място за злоупотреба с правосъдието, никой не може да заплашва и притеснява журналистите и онези, които говорят по важни за обществото въпроси.

Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вера Юрова на съвместно заседание на комисиите на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и по правни въпроси, съобщи БТА.

Тя добави, че ЕК следи подобни злоупотреби в шест държави, без да ги посочва. По нейните думи комисията обмисля как със законодателни средства да противодейства на това явление и как съдиите в ЕС да бъдат подпомогнати да разпознават подобни дела и да ги прекратяват още в началото.

Юрова поясни, че в различните европейски страни се прилагат различни начини за сплашване на журналисти по правен път. По нейните думи съществуват възможности подобни злоупотреби с правото да бъдат различавани от останалите дела.

Тя съобщи, че предстоящите доклади на ЕК за върховенството на закона в ЕС ще съдържат примери с дела, водени срещу журналисти и общественици, за да бъдат притиснати и заглушени. Политическата намеса по подобни случаи е честа, добави Юрова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.