ЕК установи двоен стандарт в 9% от 1400 проверени храни

ЕК установи двоен стандарт в 9% от 1400 проверени храни

ЕК установи двоен стандарт в 9% от 1400 проверени храни, това показват представените в понеделник данни от общоевропейска проверка на състава на хранителните стоки.

Някои изделия се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав, показва проучването. То е извършено по еднакъв начин в България, Германия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Холандия, Полша, Словакия, Словения, Унгария, Франция, Хърватия и Чехия.

Проверени са 1400 хранителни стоки в 19 държави от ЕС, се отбелязва в съобщението на комисията. 9% от сравнените стоки са се различавали по състав, въпреки че лицевата страна на опаковката им е била една и съща. Други 22% от стоките с различен състав са имали сходна лицева страна на опаковката.

Проверката е установила, че в повечето случаи съставът е отговарял на начина на представяне на стоките. Общо 23 на сто от изделията са били с еднаква лицева страна на опаковката и еднакво съдържание, а при 27 на сто разликите в състава в различните страни от ЕС са били съпроводени от различна лицева страна на опаковката.

Комисията постави в понеделник начало на събирането на предложения с общ бюджет 1,26 млн. евро, чиято цел е укрепване на възможностите на потребителските организации да изпробват стоки и да откриват възможни случаи на подвеждане. Крайният срок за участие е 6 ноември.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.