ЕК съди България за липсата на връзка на търговския ни регистър с европейската система

ЕК съди България за липсата на връзка на търговския ни регистър с европейската система

Крайният срок е бил 8 юни 2017 г. От януари 2022 г. започват интеграционните тестове

Европейската комисия съобщи, че е решила днес да предяви иск срещу България пред Съда на ЕС за това, че все още не е свързала търговския си регистър с европейската система (BRIS).

Крайният срок, до който България трябваше да се свърже, беше 8 юни 2017 г., пояснява комисията. Над четири години след изтичането на този срок и въпреки многократните призиви от страна на ЕК, България все още не е свързана със системата, се посочва в съобщението.

Затова

нито една от функциите на BRIS не работи спрямо българските дружества.

Несвързването на България с BRIS затруднява получаването на съответната информация за българските дружества от гражданите, дружествата и специалистите от ЕС. Без BRIS търговските регистри не могат да си сътрудничат при презгранични сливания, в които участват български дружества, или при процедури, свързани с презгранични клонове на български дружества, пояснява ЕК.

За дружествата, които все по-често извършват трансгранична дейност, е от съществено значение да имат лесен достъп до информация за дружествата, установени в различните държави в ЕС. BRIS улеснява достъпа на обществеността до информация за дружествата от ЕС, така че всички европейски търговски регистри могат да обменят данни по електронен път, по безопасен и сигурен начин, във връзка с презгранични сливания и чуждестранни клонове. В дългосрочен план

целта е да се подобри доверието в единния пазар

чрез повишаване на прозрачността и предоставяне на актуална информация, като същевременно се намали ненужната тежест за дружествата, допълва ЕК.

На 2 юли 2020 г. комисията изпрати официално уведомително писмо на България. На 18 февруари 2021 г. бе издадено мотивирано становище, припомня ЕК.

Междувременно стана известно, че новото ръководство на Агенция по вписвания е изготвило детайлен график за изпълнение на дейностите по изработване на софтуера, като същият ще бъде готов до края на тази година.
На тази основа от януари 2022 г. ще бъдат проведени задължителните интеграционни тестове за свързване на българския регистър с европейските регистри. При успешно завършване на тези дейности, това ще бъде изтъкнато като основание за прекратяване на процедурата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.