ЕК с първи доклад през септември за върховенството на закона

ЕК с първи доклад през септември за върховенството на закона

Първият доклад по новия механизъм за върховенството на закона ще бъде публикуван от Европейската комисия през септември, съобщи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейнедрс пред комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент. Този доклад ще обхваща всички страни членки и ще замести мониторинга върху отделни държави, какъвто беше случаят с България и Румъния, съобщи БНР.

Докладът ще се отнася по въпроси, свързани с борбата с корупцията, свободата на медиите и плурализма и междуинстиционалните спирачки и баланси. "За да се контролира използването на средствата от еврофондовете и да се защити финансовият интерес на ЕС срещу корупция и измами, във всяка страна членка ни е необходима независима съдебна система и ефективни разследващи институции", подчерта Рейндерс.

"Ако функционирането им е заплашено поради дефицит на върховенството на закона, ЕС ще има правомощията да замрази, намали или ограничи европейските фондове пропорционално. При такъв общ дефицит на върховенство на закона, който рискува да засегне европейския бюджет, е наложително да се действа бързо, за да се защитят финансовите интереси на Общността", подчерта еврокомисарят по правосъдието.

Еврокомисарят посочи, че трябва да бъде задействан процес на вземане на решения, който да може да се прилага ефективно и посочи като такъв обратното квалифицирано мнозинство - предложението се смята за одобрено, ако квалифицирано мнозинство не го отхвърли.

Както многократно  „Телеграф медиа“ писа, според експерти мониторингът на Европейската комисия върху правосъдната система в България формално падна. През октомври 2019 г. на заседание на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка имаше два доклада – един за България, един за Румъния. И двете страни, от влизането си в ЕС, бяха подложени на този мониторингов механизъм. Тогава беше заявено, че България изпълнила всички препоръки на ЕК във връзка със съдебната реформа, борбата с корупцията и върховенството на закона.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.