0

Е вропейската комисия изпрати писмо до България с официално предупреждение относно въвеждането на Директивата за авторско право в цифровия единен пазар в националното законодателство. Към държавата ни е отправен и въпросът за задействането на директивата за телевизионните и радиопрограмите онлайн.

Европейската комисия изпрати писмо до България с официално предупреждение относно въвеждането на Директивата за авторско право в цифровия единен пазар в националното законодателство. Към държавата ни е отправен и въпросът за задействането на директивата за телевизионните и радиопрограмите онлайн.

Двете директиви имат за цел да модернизират правилата за авторското право в ЕС и да дадат възможност на потребителите и творците да се възползват максимално от дигитализацията. Окончателният срок правилата да бъдат транспонирани в националните законодателства изтече по-рано тази година – на 7 юни.

България има два месеца, в които да отговори на писмото на ЕК, като се очаква са се предприемат и необходими действия във връзка с приемането на новите разпоредби.

Страната ни далеч не е единствената, получила това предупреждение. Освен до България то е изпратено до още 22 държави от ЕС.