ЕК развърза кесията за Западните Балкани

ЕК развърза кесията за Западните Балкани

Европейската комисия договори меморандуми за разбирателство за програми за макрофинансова помощ с осем държави, включително четири от Западните Балкани, съобщиха от Брюксел.

 

Споразуменията са част от пакета за макрофинансова помощ в размер на 3 милиарда евро за десет партньори, като целта е да им се помогне да ограничат икономическия спад, причинен от пандемията от коронавирус, пише сайтът „European Western Balkans”.
Меморандумите за разбирателство вече са договорени с Албания, Черна гора, Косово и Северна Македония, като с последните две документите са вече подписани. Водят се преговори с Босна и Херцеговина. Сърбия е уведомена за възможността да получи помощ, но не е кандидатствала, уточнява изданието.
Помощта за Албания е в размер на 180 милиона евро, насочени към укрепване на публичните финанси и устойчивостта на финансовия сектор, подобряване на управлението и борба с корупцията и засилване на социалната защита.
Северна Македония ще получи 160 милиона, като се задължава да предприеме мерки, свързани с укрепване на фискалното управление и прозрачност, борбата с корупцията, засилване на надзора върху финансовия сектор, подобряване на бизнес средата и справяне с безработицата сред младите хора.
Политическите условия, които трябва да изпълни Косово за получаване на помощта в размер на 100 милиона евро, са свързани с укрепване на публичните финанси и финансовата стабилност, справяне с безработицата сред младите хора и подобряване на доброто управление и борбата с корупцията.
Помощта за Черна гора е на стойност 60 милиона евро за укрепване на публичните финанси и борбата с корупцията, повишаване на финансовата стабилност, подобряване на бизнес средата и реформиране на социалната защита.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.