ЕК призовава България и още 5 държави от ЕС да приемат програма за ядрените отпадъци

ЕК призовава България и още 5 държави от ЕС да приемат програма за ядрените отпадъци

Европейската комисия съобщи, че е решила да изпрати мотивирани становища до България, Дания, Гърция, Литва, Полша и Румъния затова, че не са приели национални програми за управление на радиоактивни отпадъци по европейските правила за отработеното гориво. На Румъния е изпратено мотивирано становище за неправилно въвеждане на част от правилата.

Радиоактивните отпадъци се трупат при производството на ток в ядрените централи или при използването на радиоактивни материали, свързани с енергетиката, за здравни, изследователски, промишлени и селскостопански цели. Това означава, че всички държави от ЕС създават такива отпадъци, пояснява комисията.

Европейските правила създават рамка за отговорно и безопасно управление на отработеното гориво, за да се осигури високо равнище на безопасност. Според тях държавите от ЕС трябва да изготвят и прилагат национални програми за управление на отработеното гориво и радиоактивните отпадъци, създадени на тяхна земя, от възникване до обезвреждане.

Държавите в ЕС бяха длъжни да въведат правилата до 23 август 2013 г. и да представят националните си програми до 23 август 2015 година. Посочените в днешното съобщение страни разполагат с три месеца за действие. В противен случай ЕК уточнява, че може да реши да отнесе въпроса до Съда на ЕС.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.