ЕК: Притеснително е налагането на санкции от САЩ срещу граждани на ЕС

ЕК: Притеснително е налагането на санкции от САЩ срещу граждани на ЕС

Европейската комисия е силно притеснена от налагането от САЩ на санкции срещу европейски граждани, особено без предварителни консултации. Това заяви еврокомисарката по вътрешни работи Илва Йохансон по време на дебатите в ЕП за наложените от Службата за контрол на чуждестранните финансови активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ санкции по US закона „Магнитски“ срещу забегналия в Дубай бизнесмен с 19 обвинения Васил Божков, ексдепутата Делян Пеевски, бившия зам.-шеф на Бюрото за контрол на СРС-ата Илко Желязков и 64 фирми.

В същото време Йохансон отчете, че след този случай ЕС и САЩ са заздравили своето сътрудничество по санкционния механизъм. Тя посочи, че ЕК е разработила нов механизъм и всяка година изготвя доклади за върховенството на закона, включително и борбата с корупцията.

„Всяко едно евро по Плана за възстановяване и развитие трябва да отиде за възстановяване и нито един цент не трябва да стигне до джобовете на корумпираните“, каза Йохансон. Еврокомисарката каза, че вече има действаща Европейска прокуратура, която ще си сътрудничи и с трети страни.

„Тя вече установи канали за комуникация с партньорите от САЩ. Комисията ще подкрепи това сътрудничество“, заяви тя.

Дебатът в ЕП се състоя по искане за отговор от председателя на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Агилар (Социалисти и демократи). Евродепутатите попитаха ЕК как гледа на действията на САЩ и дали от своя страна ще предприеме действия срещу България, свързани с борбата корупцията.

Част от евродепутатите заявиха, че е срамно, че САЩ върши работата на Брюксел по отношение на борбата с корупцията. Самата Еврокомисия не приема критиките, според нея справянето с корупцията е в правомощията на националните власти.

"В доклада си за България тази година ЕК подчертава американските санкции по закона "Магнитски", насочени срещу няколко български граждани заради корупционни действия, включително един бивш народен представител. Следващата година в доклада ние ще проследим развитието на този случай", заяви Илва Йохансон.

Евродепутатите от ДПС изразиха съмнения за достоверността на информацията, стигнала до Вашингтон. Илхан Кючюк от Обнови Европа/ДПС заяви, че САЩ "са дълбоко подведени от кръга "Капитал", начело с олигарха Иво Прокопиев". По неговите думи обвиненията към Делян Пеевски са "абсолютно несъстоятелни и това се доказа от българските власти". А

нгел Джамбазки от Европейски консерватори и реформатори/ВМРО определи като необяснимо това, че ЕК открива корупция в държави, чиито правителства не ѝ харесват. „България, Унгария, Полша и Словакия са вечните набедени“, добави той. Според него корупцията в "приятелските" към ЕС правителства не се преследва от комисията.

„Корупцията се доказва в съда, с влязла в сила присъда“, допълни Джамбазки. Яак Мадисон от Идентичност и демокрация подкрепи заключението, че за корупция биват преследвани само "дребните риби".

„В България и Румъния има проблеми, но корупция има и в други страни от ЕС“, посочи той. По неговите думи е важно да има промяна в съзнанието на хората, за да бъде корупцията изкоренена.

В същото време евродепутатите от левицата, а също и част от ЕНП, използваха случая, за да критикуват България. Петър Витанов от СД/БСП определи санкциите на САЩ като свидетелство за пълния провал на българските власти да се борят с корупцията в последните 12 години. „Това е и европейски провал, особено при постоянното наблюдение на ЕК. Преди две години комисията заяви, че България успешно се бори с корупцията и бележи траен напредък. Или САЩ са ужасно зле информирани, или ЕК си е затваряла очите, това подхрани евроскептицизма в България“, обобщи той.

От името на парламентарната група на ЕНП Станислав Полчак посочи, че решението на Вашингтон показва провала на ЕС да се бори с корупцията. По неговите думи европейските институции действат само срещу "дребните риби" и избирателно.

Елена Йончева от Социалисти и демократи/БСП добави, че България се е превърнала в страната, за която са налагани най-мащабни санкции по закона "Магнитски".

Софи ин'т Велд от Обнови Европа съобщи, че представители на комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи ще посетят нашата страна следващата седмица. По нейните думи се наблюдава необяснимо разминаване между заключенията от докладите на ЕК за напредък на България по механизма за наблюдение и решението на САЩ.

Константинос Арванитис от Левите заяви, че ЕК чете само статиите, писани от медии, настроени приятелски към правителствата. „Трябва да вземем незабавни мерки за Полша и България“, призова той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.