ЕК приканва 11 държави да спазват правилата за данните за въздушното пространство

ЕК приканва 11 държави да спазват правилата за данните за въздушното пространство

Европейската комисия e изпратила официално уведомително писмо на България, Гърция, Кипър, Литва, Малта, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Финландия и Франция за това, че не предоставят и не използват услуги по линии за предаване на данни на всички оператори на въздухоплавателни средства, които изпълняват полети във въздушното пространство под тяхна отговорност и имат възможност да осъществяват комуникации по линия за предаване на данни.

Услугите по линии за предаване на данни са комуникации между въздухоплавателните средства и наземното обслужване, които допълват гласовите съобщения при ръководството на въздушното движение.

Внедряването на тази оперативно съвместима технология в Европа е от съществено значение за подобряването на ефективността на комуникациите между пилотите и ръководителите на полети. Крайният срок на европейското изискване изтече на 5 февруари 2018 година, пояснява ЕК.

Липсата на оборудване в някои контролни центрове възпрепятства използването на услуги по линиите за предаване на данни от страна на операторите на въздухоплавателни средства, които бяха задължени да се снабдят с необходимото оборудване до 5 февруари 2020 г., се посочва в съобщението. Посочените държави разполагат с четири месеца, за да отговорят на опасенията на ЕК, а в противен случай комисията може да реши да изпрати мотивирано становище.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.