ЕК представи стратегия за равенство на половете

ЕК представи стратегия за равенство на половете

Европейската комисия представи днес своята стратегия за равенство между жените и мъжете в ЕС.

Въпреки че ЕС води в областта на равенството между половете в света и е постигнал значителен напредък през последните десетилетия, насилието и стереотипите, основани на пола, все още съществуват - една трета от жените в Общността са пострадали от физическо и/или сексуално насилие, се отбелязва в съобщение на комисията.

Въпреки че повече жени завършват висше образование, те печелят средно с 16 на сто по-малко от мъжете и едва осем на сто от главните изпълнителни директори на най-големите дружества в ЕС са жени. За да се промени това, в стратегията до 2025 г. са определени действия, свързани с осигуряването на равенство между половете във всички области на политиката на ЕС.

Досега нито една държава от ЕС не е постигнала равенство между жените и мъжете. Напредъкът е бавен, а между половете се запазват разликите в заетостта, заплащането, грижите и пенсиите. Стратегията предвижда премахване на насилието и стереотипите, основани на пола; осигуряване на равно участие и еднакви възможности на пазара на труда, включително равно заплащане; постигане на равенство между половете при вземането на решения и в политиката.

В ЕС 33 на сто от жените са били подложени на физическо и/или сексуално насилие, а 55 на сто са били жертва на сексуален тормоз. ЕК призовава насилието срещу жени да бъде обявено за престъпление. Комисията възнамерява да разшири областите на наказателното право, в които е възможно уеднаквяване на подхода в ЕС, така че да се включат различни форми на насилие над жени, включително сексуалният тормоз, малтретирането и гениталното осакатяване. Комисията ще внесе законодателно предложение, за да изясни какви мерки се очакват от платформите онлайн, за да се противодействат включително срещу насилието над жени.

В ЕС жените печелят средно 16 на сто по-малко от мъжете и все още срещат трудности при намирането и оставането на работа. Предвид демографските предизвикателства, преходите в енергетиката и цифровизацията, оказването на подкрепа на жените при намирането на работа в областите на технологиите и изкуствения интелект ще помогне на европейската икономика, се посочва в съобщението.

Жените все още са по-слабо представени на ръководни позиции, включително в най-големите дружества в ЕС, където едва осем на сто от главните изпълнителни директори са жени. За да се даде възможност жените да имат водещо място в бизнеса, ЕК ще настоява за приемане на предложението от 2012 г. за равенство на половете в управителните съвети. Комисията ще насърчава участието на жените в политиката, включително при изборите за Европейски парламент през 2024 г., в това число и чрез финансиране.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.