ЕК представи нови правила за разширяване

ЕК представи нови правила за разширяване

Европейската комисия представи предложение за промени в процеса на присъединяване към ЕС.

Комисията очаква държавите в ЕС да подкрепят предложението едновременно със започването на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания преди срещата в Загреб през май. Очаква се двете държави да получат дата за влизане в ЕС тогава, те също така най-вероятно ще преговарят по новите правила.

Промените предвиждат представители на държавите от ЕС да участват в оценката на място на реформите, предприети от страните, кандидатстващи за членство. ЕК предвижда да спира предприсъединителните фондове и да възстановява преговорите по затворени преговорни глави, когато в кандидатстващата държава бъде отчетено отстъпление от реформите.

ЕК предлага преговорите да започват и завършват с въпроса за върховенството на закона и така тази тема да бъде "отворена" в целия преговорен процес.

Процесът на присъединяване изисква по-силно политическо водачество на най-високо равнище, заявява ЕК.

Комисията предлага да се увеличат възможностите за политически диалог и обсъждане на политиките на високо равнище, като се организират редовни срещи на върха между ЕС и страните от Западните Балкани. Държавите в ЕС следва да участват по-често при оценката на преговорния процес. ЕК предлага преговорните глави да се групират в шест части - основни теми; вътрешен пазар; конкурентоспособност и приобщаващ растеж; "зелена" програма и "устойчива" свързаност; ресурси, селско стопанство и сближаване; външни отношения. Преговорите могат да бъдат замразени в определени области, а в най-сериозните случаи - да бъдат спрени изцяло, а вече затворени глави да бъдат отново отворени.

На този фон еврокомисарят по разширяването и съседството Оливер Вархей заяви, че новите правила за преговорите за присъединяване към ЕС няма да се отнасят до Сърбия и Черна гора. Ако двете държави пожелаят обаче, новите правила може да бъдат приложени и спрямо тях.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.