ЕК предоставя насоки за защитата на трансграничните инвестиции в ЕС

ЕК предоставя насоки за защитата на трансграничните инвестиции в ЕС

Европейската комисия представи днес насоки, чиято цел е да се помогне на инвеститорите да се позовават на своите права пред националните администрации и съдилища, а на държавите в ЕС - да защитават обществения интерес в съответствие с европейското право.

С днешното съобщение се цели да се подобри деловата среда за инвеститорите от ЕС. Това е от решаващо значение за насърчаването на повече инвестиции в рамките на единния пазар. В съобщението се пояснява, че законодателството на ЕС защитава правата на инвеститорите от ЕС и че те могат да упражняват правата си пред националните административни и съдебни власти, допълни ЕК.

Инвеститорите от ЕС вече не могат да разчитат на двустранните инвестиционни споразумения между държави от ЕС. Комисията многократно е посочвала, тези договори са незаконосъобразни, тъй като се припокриват с правилата на единния пазар на ЕС и дискриминират определени инвеститори от ЕС.

С днешното съобщение се уточнява, че:

- свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали в рамките на единния пазар на ЕС представлява основни свободи за гражданите на ЕС. Тези свободи предоставят на дружествата и гражданите правото да установяват стопанската си дейност, да инвестират в дружествата и да предоставят услуги и стоки през границите в ЕС. Инвеститорите от ЕС са защитени и с общите правила на недискриминация, съразмерност, правна сигурност и защита на оправданите правни очаквания. Законодателството на ЕС признава основните права като например правото на стопанска инициатива, правото на собственост и правото на ефективна съдебна защита. Правилата за защита на инвеститорите се съдържат в договора за ЕС, в Хартата на основните права на ЕС, в общите принципи на правото на ЕС, както и на многобройни места в секторното законодателство;

- арбитражното производство между държава от ЕС и инвеститор, който се намира в друга държава членка, е несъвместимо с правото на ЕС. Инвестирането в друга държава от ЕС от инвеститори от една държава от ЕС е уредено в правото на ЕС подробно, като са предвидени средства за правна защита;

- правото на ЕС предвижда регламентиране на пазарите с оглед на законни обществени интереси като обществената сигурност, здравеопазването, социалните права, защитата на потребителите или опазването на околната среда, което може да има отрицателни последици за инвеститорите. Властите в ЕС и в отделните държави имат задължението и отговорността да защитават инвестициите и да уреждат пазарите.

Поради това ЕС и държавите могат да предприемат законни мерки за защита на тези интереси. Те могат да правят това само при определени обстоятелства и условия, и в съответствие с правото на ЕС.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.