ЕК предлага квоти за улов на хамсия и калкан в Черно море за 2019 г.

ЕК предлага квоти за улов на хамсия и калкан в Черно море за 2019 г.

Европейската комисия прие предложение относно възможности за риболов през 2019 г. за най-важните видове риба използвани за търговия в Черно море. Ограниченията за улов и квоти за двата вида, хамсия и калкан, са споделени между България и Румъния.

Предложението се основава на научни препоръки от Научния, технически и икономически комитет по рибарство (НТИКР) и следва многогодишния план за управление на лова на калкан в Черно море, одобрен от Генералната комисия по риболова в Средиземно море (ГКРСМ). За калкана ЕК отразява многогодишния план за управление чрез предлагане на лимит за улов от 114 тона, равно разпределен между България и Румъния. Вземайки предвид стабилните цени на борсата за хамсията, Комисията предлага поддържане на лимит от 11 475 тона, от които 70% да са определени за България и 30% за Румъния.

От 2017 г. ЕК подкрепя напреднал многостранен кооперативен подход при управление на риболова в Черно море, което стъпва на Букурещката декларация и декларацията Малта MedFish4ever. За пръв път през 2018 г. мерките по управление и контрол на калкан се прилагат на регионално ниво, което е свидетелство за споделен регионален интерес към осигуряване на устойчив риболов, от който зависят много работни места и индустрии. Ефективното им прилагане се осигурява чрез международен контрол и пилотен инспекционен проект. Основан с помощта на Европейската агенция за контрол на риболова (EFCA), той допринася за борбата срещу незаконния, недокладван и нерегулиран риболов в басейна.

Предложението на ЕК ще бъде прегледано от страните членки при декемврийската среща на Съвета по земеделие и рибарство (17-18 декември).

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.