ЕК предлага ново законодателство за криптоактивите

ЕК предлага ново законодателство за криптоактивите

Ново законодателство ще регулира търговията и използването на криптоактивите (цифрово представяне на стойности или права, които могат да се съхраняват и търгуват по електронен път). Това предлагат от Европейската комисия (ЕК).

Регламентът за пазарите на криптоактиви (РПКА) е част от пакет за цифровите финансови услуги. С него се цели да се даде тласък на иновациите, като в същото време ще се съхрани финансовата стабилност и ще се защитят инвеститорите от рискове. С новите разпоредби лицензираните в една държава членка субекти ще могат да предоставят своите услуги в целия ЕС. Освен това, ще бъдат въведени защитни механизми като капиталови изисквания, отговорно пазене на активите, задължителна процедура за подаване на жалби за инвеститорите, както и права на инвеститора срещу емитента. Емитентите на стабилни криптовалути също ще подлежат на по-строги изисквания относно капитала, надзора и отношението им към клиенти.Освен това, пилотна уредба на пазарните инфраструктури ще даде възможност на фирмите да изпробват и да научат повече за практическото прилагане на действащите норми.

В пакета има предложения и по отнощение на кибератаките. Целта е всички участници във финансовата система да разполагат с необходимите предпазни механизми за ограничаване на кибератаките и другите рискове. Предложеното законодателство ще изисква от всички дружества да проверяват, че са неуязвими за всякакви видове смущения и заплахи, свързани с информационните и комуникационни технологии (ИКТ).

Идеята на пакета за цифровите финансови услуги е да се засилят конкурентоспособността и иновациите на Европа при финансовите услуги. „Бъдещето на финансовите услуги е цифрово. Цифровите технологии могат да предложат на потребителите и предприемачите много повече, затова трябва да се възползваме активно от внедряването им, като същевременно ограничаваме потенциалните рискове. Такава е целта на днешния пакет“, коментира изпълнителният заместник-председател на Комисията с портфейл „Икономика в интерес на хората“ Валдис Домбровскис.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.