ЕК предлага без ДДС за кризисни доставки

ЕК предлага без ДДС за кризисни доставки

Европейската комисия предложи днес да се освободят от данък върху добавената стойност (ДДС) стоки и услуги, които ЕК и институциите на ЕС предоставят на европейските държави и на гражданите по време на криза.

Според комисията пандемията е показала, че ДДС, начисляван върху някои сделки, се превръща в разход при възлагането на обществени поръчки и оказва натиск върху ограничените бюджети. Комисията предлага данъкът да отпадне за услуги и стоки, свързани с реакция при кризи, като природни бедствия и извънредни обстановки в областта на общественото здраве. Ако предложението бъде прието, ЕС ще може да се снабдява със стоки и услуги без ДДС при извънредна обстановка.

Предлага се данъкът да не бъде начисляван за изследвания, лабораторно оборудване, лични предпазни средства, палатки, походни легла, дрехи и храна, оборудване за търсене и спасяване на хора, спасителни жилетки и надуваеми лодки, антибиотици, противоотрови, лечения при радиационно облъчване, таблетки йод, кръвни изделия, устройства за измерване на йонизиращото лъчение, създаването на стратегически запаси от стоки, лицензи в производството на лекарства.

Предвижда се предложението да бъде оценено от Съвета на ЕС и Европейския парламент, и, ако бъде прието, да се прилага със задна дата от 1 януари 2021 г.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.