ЕК отпуска €215 млн. за изграждането на  на газопровода Baltic Pipe

ЕК отпуска €215 млн. за изграждането на на газопровода Baltic Pipe

Европейската комисия отпуска 215 млн. евро за строителството на газопровода Baltic Pipe между Полша и Дания, се казва в съобщение на полския газов оператор Gaz-System, цитирано от БТА.

Средствата се отпускат в рамките на европейския финансов механизъм за развитие на транспортната, енергийната и телекомуникационната инфраструктура (Connecting Europe Facility, CEF). Те могат да се използват както за изграждане на морския участък от газопровода, съединяващ газопреносните системи на Полша и Дания, така и за разширяване и модернизация на полската система за пренос на природен газ.

Проектът Балтик пайп вече три пъти е получавал финансова подкрепа от този европейски механизъм - през 2015, 2017 и 2018 година. Отпуснатата досега гаранция е 51,8 млн. евро и покрива разходите за разработка на технико-икономическата обосновка и инженерните дейности, получаване на необходимите административни разрешителни за строеж на морски газопровод и за развитие на националната газопреносна инфраструктура в Полша и в Дания.

Балтик пайп е проект за газопровод между Дания и Полша, който трябва да свърже находища в норвежкия шелф на Северно море с Полша през Дания. Предвижда се проектът да бъде изпълнен на три етапа - свързване на норвежките и датски газопреносни системи, разширяване на инфраструктурата в Дания и строителство на самия тръбопровод, съединяващ Полша и Дания по дъното на Балтийско море. Проектната мощност на газопровода е 10 млрд. кубични метра годишно. Общата му стойност се оценява на 1,4-1,87 млрд. долара. Очаква се той да бъде завършен до 1 октомври 2022 г.

Полша се надява, че построяването на това съоръжение ще й позволи да се откаже напълно от доставките на руски газ, както и да стане врата за газови доставки до други страни от Централна и Източна Европа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.