ЕК откри сайт за проверка на условията за пътуване в Европа (ОБНОВЕНА)

ЕК откри сайт за проверка на условията за пътуване в Европа (ОБНОВЕНА)

Европейската комисия представи днес сайт, в който пътуващите в ЕС могат да проверят какви са условията в държавата, към която са се насочили. Сайтът на български е на адрес https://reopen.europa.eu/bg.

Европейската комисия пусна днес нова онлайн платформа и мобилни приложения за безопасно възобновяване на туризма Re-open EU с информация на 24 официални езика на ЕС. Те са резултат от насоките на Комисията в областта на туризма и транспорта, приети през месец май.

„Богатото културно наследство на


Европа е нашата идентичност, историческа памет, фактор за приобщаване


и творчество. Едновременно с това културата е ресурс и конкурентно предимство за развитие на туризма и създаване на работни места. Секторите на културата и туризма бяха сред най-тежко засегнатите от кризата. Иновативните цифрови решения могат да предоставят допълнителни възможности за тяхната подкрепа. С онлайн платформата Re-open EU и мобилните приложенията целим предоставяме на актуална информация, за да можем отново безопасно да пътуваме и преоткриваме културното ни богатство“, коментира българският еврокомисар Мария Габриел.

За да помогне на хората уверено да планират своите пътувания и почивки през лятото и след това, платформата ще предоставя информация в реално време за границите, наличните транспортни средства, ограниченията за пътуване, мерките за обществено здраве и безопасност, като например физическо дистанциране или носене на предпазни маски, както и друга практическа информация за пътуващите.

Целта е да се подкрепи възстановяването на туристическия сектор и да се уверят гражданите за възможностите за пътуване и почивка. Платформата и приложенията са разработени от Съвместния изследователски център на ЕК (JRC), който е в ресора на комисар Габриел.


Re-open EU предлага информация за здравето, безопасността, пътуването и услугите,


така че хората да могат да вземат на решение и направят своите планове за пътуване през лятото и след това. Уебсайтът и приложенията съчетават информация в реално време на около 30 показателя за транспорта, общественото здраве и туризма, предоставена от държавите членки и допълнена с данни от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC). Предоставя се също така информация относно различни предложения за туризъм в Европа, включително инициативи на ЕС като европейската платформа за цифрово културно наследство Europeana, „Европейски столици на културата“, европейски столици на интелигентния туризъм, най-добри европейски дестинации (EDEN) и др. По този начин гражданите ще бъдат подпомогнати уверено да изготвят своите планове за пътуване и същевременно да останат в безопасност.

Културният туризъм, базиран на културни забележителности и традиции, представлява 40% от европейския туризъм. „Културното наследство може да подпомогне разнообразяването на местното туристическо предлагане, както и да свърже европейските граждани с разнообразието и богатството на културата и традициите в Европа. Туризмът от своя страна може да допринесе за възстановяването на културните обекти. Целта е да насърчим устойчив, местен културен туризъм. Ето защо, надграждайки създадената с екипа ми платформа Re-open EU , много скоро ще стартирам и


кампания в социалните медии под надслов „Европа е близо до вас - това лято посещавам Европа“,


заяви Мария Габриел във връзка с предстояща онлайн кампания по нейна инициатива за популяризиране на местния културен туризъм. Тя ще има за цел да насърчи гражданите да посетят местни културно-туристически дестинации и да се насладят на тяхното културно и природно богатство, което да допринесе за съживяването на туризма и местните икономики.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.