ЕК одобри предложение на България по програмата за селските райони

ЕК одобри предложение на България по програмата за селските райони

Европейската комисия (ЕК) одобри предложението на България за седмо изменение на Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г., с което се определя новият обхват на районите със съществени природни ограничения (НР2) на база биофизични критерии. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието.

Дейностите по актуализиране обхвата на районите с природни ограничения бяха извършени от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“. Одобреният по НР2 обхват включва 340 землища, в които работят над 6 700 земеделски стопани. 311 от землищата са в обхвата на НР2, прилаган към миналата година.

След актуализацията в обхвата попадат едва 258 землища от настоящата НР2. Вследствие на това, земеделското ведомство е взело решение да разработи и приложи нова подмярка 13.3  за райони с други специфични ограничения – НР3. В обхвата й влизат 60 землища – 57, от които са отпаднали от обхвата на НР2 след предефинирането му. Тези 57 землища обхващат площи, заявявани по НР 2 от 1 039 земеделски стопани, които вече могат да получават подпомагане за тези площи по НР3.

Фермерите, които не попадат в обхвата на НР3 (над 3 600), могат да получат преходна помощ с размер на 25 евро/ха за 2020 г. Размерът на одобрените от ЕК нива на подпомагане за земеделски стопани, попадащи о обхвата на НР3, е:

- до 50, 0 ха – 59,15 евро/ха;
- за частта над 50,0 ха – 100.0 ха – 27 евро/ха;
- за частта над 100,0 ха – 13 евро/ха;

През Кампания 2020 г.  земеделците ще могат да заявят подпомагане, ако землищата им попадат в новия обхват на НР2 или в обхвата на новата подмярка НР3,  а също и ако извършват земеделска дейност в землищата, отпадащи от обхвата на НР2.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.