Европейската комисия одобри нова държавна помощ "Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция", съобщи МЗХГ, цитирайки заместник-министър Вергиния Кръстева, който се срещна със земеделски производители в Русе.

Схемата за държавна помощ е разработена и ще се прилага по предложение на браншовите организации в сектор "Плодове и зеленчуци". Тя е насочена за покриване на част от разходите за реализация на инвестиции в машини, оборудване и линии за подготовка, охлаждане и съхранение на първична земеделска продукция.

Предвижда се чрез подпомагането да се покрият до 50 на сто от разходите за закупуване на такава техника от страна на земеделските производители, но не повече от 120 000 лева.

"С тези 7,2 милиона лева искаме да подкрепим българските производители в процеса на събиране на продукцията им. По този начин те ще бъдат още по-конкурентоспособни, както на българския, така и на европейските пазари", е подчертала Кръстева.

По думите й, следващата стъпка е бюджетът и указанията да бъдат одобрени на Управителен съвет на Държавен фонд "Земеделие", което ще стане в най-скоро време.

Кръстева е подчертала още, че България иска увеличение на бюджета за обвързана подкрепа и разширяване на секторите, които обхваща в новата Обща селскостопанска политика. По думите й обаче, важните решения предстоят през септември тази година, след изборите за Европейски парламент.

На срещата са били обсъдени теми, свързани с Кампания 2019 година.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

20 от 23 шефове на дирекции в ДФ „Земеделие” в болнични

20 от 23 ръководители на дирекции в ДФ „Земеделие” излезли в болнични, явно стресирани от проверките и арестите в разплащателната агенция. Това обяви в ефира на „Нова телевизия” новият шеф на ДФЗ Васил Грудев, който пое поста през миналата седмица. След това обаче каза, че няма как да коментира този факт. „Не забравяйте, че все пак се намираме в летен сезон”, поясни той.

Започнаха да унищожават 17 000 прасета край Русе

Над 17 000 прасета падат жертва на африканската чума по свинете. Според неофициална информация вече са умъртвени по хуманен начин известен брой животни, но масово се очаква това да стане, след като пристигне тежка техника и изкопае огромния трап за загробване на труповете.

Свинската чума порази и индустриална ферма край Русе (ОБНОВЕНА)

Свинската чума порази и индустриална ферма край Русе, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Обектът се намира в село Николово. Взетите от там проби изследвани в Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София проби са показали наличие на вируса на Африканска чума по свинете.