ЕК одобри 40 млн. лева COVID помощи за автобусните превозвачи

ЕК одобри 40 млн. лева COVID помощи за автобусните превозвачи

Европейската комисия (ЕК) одобри българска схема в размер на 20,5 милиона евро (40 милиона лева) в подкрепа на автобусните оператори, засегнати от пандемията от коронавирус и противоепидемичните мерки. Мярката бе одобрена съгласно Временната рамка за държавна пом

Публичното подпомагане в рамките на схемата ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства. Мярката ще бъде отворена за лицензирани автобусни превозвачи, които са отчели приходи от дейността по автобусен превоз на пътници на стойност над 15 000 евро (30 000 лева) през 2019 г. Освен това, за да бъдат допустими за подпомагане, автобусните оператори трябва да са претърпели спад на оборота с най-малко 20 % през всеки три месеца на 2021 г. в сравнение със съответните месеци през 2019 г., а също и спад на приходите през 2020 г. в сравнение с 2019 г. Размерът на помощта за всеки бенефициер ще бъде до 8 % от нетните му приходи от транспортни дейности, отчетени през 2019 г.

 Комисията установи, че българската схема отговаря на условията, посочени във Временната рамка -  помощта няма да надвишава 1,8 милиона евро на предприятие и ще бъде предоставена не по-късно от 31 декември 2021 г. ЕК стигна до заключението, че мярката е необходима, подходяща и пропорционална за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката на България. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.