ЕК ни разрешава помощ от 200 млн.лв. за фирми, засегнати от COVID-кризата

ЕК ни разрешава помощ от 200 млн.лв. за фирми, засегнати от COVID-кризата

Европейската комисия одобри българска схема в размер на 200 милиона лева (приблизително 102 милиона евро) за подкрепа на средни компании, засегнати от епидемията от коронавирус. Публичната подкрепа ще бъде съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие с 87 милиона евро.

Тя ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства в размер до 75 000 евро на компания и ще бъде достъпна за компании, които работят във всички сектори, с изключение на първичното производство и преработката на селскостопански продукти, рибарството, аквакултурите, горското стопанство, финансовия и хазартния сектор.

Целта на схемата е да отговори на нуждите от ликвидност на средни предприятия и да им помогне да продължат дейността си по време на и след епидемията. Очаква се мярката да бъде от полза за около 1500 средни компании. Помощта ще бъде отпусната преди 31 декември 2020 г. и няма да надвишава 800 000 евро на компания. Комисията поддържа позицията, че мярката е необходима, подходяща и пропорционална за отстраняване на сериозни затруднения в икономиката на държава членка.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.