ЕК ни предупреди заедно с Румъния и Чехия да спазваме правилата за петролните запаси

ЕК ни предупреди заедно с Румъния и Чехия да спазваме правилата за петролните запаси

Европейската комисия съобщи, че е решила днес да изпрати официални уведомителни писма на България, Чехия и Румъния с искане за пълно прилагане на европейското законодателство за запасите от петрол.

Правилата предвиждат държавите да поддържат минимални запаси от суров петрол и/или петролни продукти в количество, съответстващо поне на по-голямата от двете величини - 90 дни среднодневен нетен внос или 61 дни среднодневно вътрешно потребление. Държавите трябваше да въведат правилата в националното законодателство до 31 декември 2012 г., се посочва в съобщението.

ЕК отбелязва значението на петрола за ЕС, силната зависимост от външни доставки и геополитическата несигурност в много от районите производители. Комисията установи, че тези три държави многократно не са изпълнявали задължението за поддържане на минимални запаси от суров петрол, някои от тях от януари 2013 г. насам, се допълва в съобщението.

Според ЕК установените недостатъчни запаси не се дължат на извънредни обстоятелства, а представляват неизпълнение на правилата. Посочените държави разполагат с два месеца, за да отговорят на доводите на ЕК, иначе комисията може да продължи с наказателната процедура.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.