ЕК ни хвали за борбата с олигарсите и закона „Пеевски“ (ОБЗОР)
4

ЕК ни хвали за борбата с олигарсите и закона „Пеевски“ (ОБЗОР)

В първия общ доклад за върховенството на закона и свободите в държавите членки

- Поправките са едни от малко регламенти за изсветляване на медийната собственост у нас
- Кабинетът: Докладът е положителен, обективен и очертава постигнатите резултати от сътрудничеството с Брюксел

Борбата с олигарсите у нас, проведената цялостна съдебна реформа в страната и фактът, че е приет законът „Пеевски“ за изсветляване на медийната собственост в България са три от ключовите моменти в първи общ мониторингов доклад за всички страни - членки на ЕС. Документът бе представен в Брюксел в сряда, като проверката за върховенството на закона и свободите обхваща всички 27 държави в съюза.

В доклада за България е посочено, че страната е провела цялостна съдебна реформа, а като успех се отбелязва стартиралите през 2020 година разследвания срещу знакови фигури. ЕК се спира и на подобреното сътрудничество между правоохранителните органи. Докладът изрично посочва, че в началото на годината бяха инициирани серия от разследвания по високите етажи на властта, като в някои от случаите бяха повдигнати обвинения.

В същото време обаче

се поставя акцент върху борбата с корупцията

за която според Брюксел трябва да се положат още усилия на фона на ниското доверие в обществото. Изразяват се очакванията за ефективни присъди по корупционни дела. Освен това се подчертават предизвикателствата по отношение на необходимостта от финализиране на някои реформи, предвид становището на Венецианската комисия, по отношение например на отчетността на главния прокурор.

Относно медийна среда Брюксел подчертава, че СЕМ се счита за независим и прозрачен в своите действия орган, но на регулатора му липсват ресурси за ефективно изпълнение на задачите. В частта за медийната собственост у нас обаче е отделено специално внимание на предложените от депутата от ДПС Делян Пеевски и няколко негови колеги промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения и за обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги. В доклада се посочва как действа въведеният с промените механизъм,

чрез който се осветлява непазарното финансиране на медии

у нас, както и техния краен собственик.

В документа се посочва обаче, че все още липсата на прозрачност на медийната собственост у нас предизвиква притеснения. Отчита се нужда от повече средства за работата на институциите, заети с медийната среда. Уточнява се, че сходни наблюдения комисията има за Гърция, Люксембург, Румъния и Словения. Мнозина български журналисти твърдят, че е честа политическата намеса в работата на медиите, се посочва в доклада. По повод сигурността на журналистите са дадени насоки към докладите за няколко държави, сред които и България, на фона на обобщението, че в някои страни медийните служители са изправени пред сериозни заплахи, физически и онлайн, заради своята работа. Добавя се, че журналисти биват преследвани по съдебен път, заплашвани, осмивани. Сред примерите попадат случаи от Хърватия, Унгария, Словения и Испания.
ЕК отчита, че у нас, както и в Хърватия, Чехия, Естония, Гърция, Италия, Литва, Румъния и Словакия са приети стратегии за противодействие на корупцията. Комисията настоява, че е

необходимо ефективно прилагане на тези документи

и следене на напредъка. В доклада пише, че пред нашата страна остават сериозни предизвикателства пред изграждането на образ на антикорупционните служби като независими, обективни и безпристрастни. Комисията изразява очакване за последователни окончателни присъди за корупция на високо равнище.
ЕК дава примери с България, Ирландия, Гърция, Малта, Чехия, Полша и Португалия, като страни с мерки за предотвратяване на корупцията. Комисията отбелязва нуждата от прилагането на мерките, включително с наказания при нарушения, свързани с подаване на неверни имуществени данни, лобизъм и конфликт на интереси.
В доклада се посочва, че у нас не са приключили законодателните процедури, свързани с ефективната отчетност на главния прокурор. Допълва се, че остават нерешени въпросите, породили тревога при съставянето на Висшия съдебен съвет и неговия Инспекторат.

„Докладът е положителен, обективен, ясно очертаващ постигнатите резултати от сътрудничеството с ЕК в контекста на Механизма за сътрудничество, оценка и постигнатото досега. ЕК акцентира върху сфери, приоритетно насочени, за да гарантират спазването на върховенството на правото в ЕС, като тези области съвпадат с приоритетите на правителството“, посочи пред журналисти министърът на правосъдието Десислава Ахладова, която представи позицията на правителството.

ЕК акцентира върху усилията на българското правителство

за борба с корупцията, консолидираната законодателна рамка и дейността на специализираните структури в съдебната власт, които свидетелстват за решимостта на българските институции за справяне с проблема с корупцията. В резултат на доброто взаимодействие между органите на съдебната и изпълнителната власт бяха предприети редица действия по наказателно преследване срещу голям брой лица, заемащи висши държавни длъжности, за извършени от тях корупционни престъпления. Става въпрос за министри, заместник-министри, народни представители, кметове на общини и райони. По тези дела се работи много активно с Федерална република Германия и Република Италия, включително и чрез използване механизмите за сътрудничество на Евроджъст, заяви правосъдният министър. Тя посочи още, че ЕК в своя доклад констатира, че българското законодателство предоставя основни правни гаранции за защита дейността на журналистите и медиите.

„Подчертава факта, че Законът за достъп до обществена информация се е доказал като силен инструмент за разследващите журналисти и гражданите. За гарантиране на свободата на медиите и плурализма в България има приета нормативна уредба по отношение на деклариране на медийната собственост. Доставчиците на медийни услуги декларират и регистрират своите действителни собственици в Търговския регистър и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. ЕК приветства, че България е постигнала цялостно приложение на рамково решение на Съвета за борба с корупцията в частния сектор“, заяви още Ахладова.

ГЕРБ: Констатира се добрата работа с евроинституциите

Становището на кабинета бе потвърдено и на брифинг на управляващата партия ГЕРБ. Според председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова комисията акцентирала върху областите, набелязани и от правителството.

Десислава Атанасова пък заяви, че това бил първият доклад, който бил положителен и обективен. По думите й той акцентирал върху всичко, което правителството постигнало. В него било обърнато внимание на противодействието на корупцията и темата за промяна на конституцията. ЕК констатирала, че имало добра работа между европейските институции и българските. "Промените в конституцията гарантират, че ще има още по-голяма независимост в съдебната система", категорична бе тя. 

Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев изтъкна, че в ЕП били доволни, че имало общ европейски доклад по темата. По думите му това била битка още от предходния мандат. "Някои държави може да не са доволни, но той е обективен", заяви Радев и добави, че за България бил положителен. Той посочи, че били показани и недостатъци на системата, но били посочени и начини да бъдат коригирани. По думите му ЕК призовава България да продължи по пътя, по който е поела. "Всички тези препоръки са положителни за България и ние трябва да продължим по пътя за затвърждаването на върховенството на закона", добави Радев. (Интервю с него четете на стр. 11.)

Междувременно от БСП също коментираха доклада на ЕК, като заявиха, че не бил изненада за тях. По думите на социалиста Крум Зарков било време комисията да се престраши и да каже, че липсвала каквато и да е индикация, че правителството има идея и воля за промяна. Това бил доклад за изгубеното време, защото поне от четири години критики в доклада били поставяни като въпрос няколко пъти от БСП. По думите му за тези години не бил решен нито един от проблемите, а се появили нови.

Ева Майдел: Който е очаквал частта за България да е апокалиптична, вероятно е разочарован

"Излезе първият доклад за състоянието на върховенството на закона в ЕС. Който е очаквал частта за България да бъде апокалиптична и да повтори опорните точки на тези, които се опитват на всяка цена да свалят правителството, вероятно е разочарован". Този коментар направи във Фейсбук евродепутатът Ева Майдел по повод мониторинговия доклад за страната ни на Европейската комисия, който бе представен в сряда.

Майдел посочва, че е оценено всичко направено дотук в областта на правосъдието, както и че е подчертана нуждата започналите реформи и разследвания за злоупотреби на високо ниво да бъдат доведени докрай, което е в интерес на цялото общество и ще доведе до повишаване на доверието в институциите.

"Има нужда да се осветли допълнително собствеността на медиите, както и да се прави по-задълбочена оценка на въздействието преди приемането на законодателни актове. Полезността на този нов доклад е във факта, че дава възможност да се прави обективна и балансирана оценка на върховенството на закона в отделните държави, както и да се сравнява ситуацията между тях. Такива външни оценки, каквато беше и приемането ни в преддверието на еврозоната преди 2 месеца, ни позволяват да видим къде се намираме и ни предпазват от внушения и манипулации, целящи единствено дестабилизация и нарушаване на все още крехките ни демократични устои", написа още Майдел.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.