ЕК маха третия пол от  SELFIE анкетата (ОБЗОР)

ЕК маха третия пол от SELFIE анкетата (ОБЗОР)

Преразпределят учители след промените в приема за гимназиите

Европейската комисия ще намери техническо решение, с което да премахне посочването на пола при попълването на инструмента за дигитална самооценка SELFIE. Това уверение получил просветният министър Красимир Вълчев в предварително писмо от еврокомисаря по образованието Тибор Наврачич.

Анкетата SELFIE е разработена от ЕК и съдържа еднакви въпроси за всички страни. Оценката от нея се формира на базата на анонимни тестове, които се попълват от учителите, учениците и директорите в школата. В края на миналия месец обаче родители се оплакаха, че при попълване на анкетата учениците трябва да посочат пола си, като имат възможност да изберат между четири отговора - момче, момиче, друго и предпочитам да не казвам. Министерството веднага изпрати в Брюксел искане от въпроса за определяне на пола да отпадне опцията „друго“ или

да бъде премахнат целият въпрос,

защото в сегашния вариант той е неприемлив.

„Все още нямаме конкретно предложение. Предполагам, че ще е едно от двете, които сме предложили – или да отпадне отговорът на въпроса, който предизвика дискусия, или самият въпрос. Защото този въпрос не е задължителен от гледна точка на целта, която е да оценим дигиталната подготвеност на училищата“, коментира Вълчев преди посещението си в столичното 109 ОУ „Христо Смирненски“.

По повод преструктурирането на план-приема след седми клас и намаляването на паралелките в някои училища просветният министър обясни, че след него няма да има учители, които да останат без работа. „Казали сме на регионалните управления в образование, ако някъде намаляват паралелките респективно трябва да се освободят учители. Те трябва приоритетно да бъдат насочени към другите училища, за да не останат без работа. Нямаме общо намаление на броя на учениците и работните места“, увери Вълчев. Той обясни, че преструктурирането на приема е един от инструментите за

постепенно преминаване на едносменен режим

Образователният министър посочи, че училищата в страната, в които сега се учи на две смени са близо 300, като те са разположени в 65 общини в страната. „Приемът на ученици след седми клас е свързан с избора на профили и професии от учениците и се опитваме да насочим седмокласниците в по-голяма степен към профили и професии, които са свързани с техниката, математиката и природните науки, каза Вълчев. Той уточни, че промените не са свързани с фаворизирането на тези учебни дисциплини, а защото се очаква у нас да има най-голям недостиг на технически кадри, на студенти и специалисти с инженерно-техническо образование и на кадри от природните науки, както и педагогически и аграрни специалисти.

Без задължителни униформи в школата

Министерството на образованието няма да въвежда задължителни униформи във всички училища. Това заяви просветният министър Красимир Вълчев във връзка с негодуванието на учениците в бургаско училище, в което забраниха клинове, анцузи и скъсани дънки, както и черния цвят. Според Вълчев униформите намаляват чувството за различие, но преди да бъдат въведени задължително това трябва да бъде обсъдено с родителската общност. Според министъра облеклото трябва да е благоприлично както за учениците, така и за учителите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.